Efter svåra kraschen – 12-åring inkvalad till OS

Sky Brown.Arkivbild. Bild: Charlie Neibergall / AP Photo

För ett år sedan fruktade Sky Browns pappa för hennes liv när hon kraschade svårt. Nu kan det 12-åriga skateboardfenomenet bli Storbritanniens yngsta olympier någonsin.

Under onsdagen togs hon ut som en av 20 åkare till damernas tävling i skateboardgrenen park. Däremot måste hon fortfarande bli formellt uttagen av Storbritanniens olympiska kommitté.

Att Sky Brown, som tog VM-brons i park som tioåring, skulle kunna vara med på OS i Tokyo var dock ingen självklarhet för ett år sedan.

Under en träning i Kalifornien förra året föll hon från en ramp, slog huvudet i marken och tog sedan emot sig med vänsterhanden. Som följd fick hon en skallfraktur och brutna ben i handen – och hennes pappa Stewart fruktade det värsta.

"När hon först kom till sjukhuset så fruktade vi alla för hennes liv. Sky trillade på det svåraste sättet hon någonsin gjort och har tur som lever", sade han då enligt BBC.

Sky Brown fyller 13 år den 12 juli men hon kommer inte att vara den yngsta olympiern någonsin. Under vinter-OS 1932 deltog konståkaren Cecilia Colledge vid en ålder av elva år.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning