Efter succén i EM-kvalet – Finland ställs mot Sverige i VM-kvalet

Det finländska laget firar att EM-biljetten säkrats i matchen mot Portugal. Bild: Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

Finland står inför en tuff uppgift om landslaget vill ta sig till fotbolls-VM. Bland annat Sverige, som aldrig missat ett VM, står för motståndet i kvalet som inleds i höst.

Finland ställs mot Sverige, Irland, Slovakien och Georgien i kvalet, som nu lottats och inleds i höst.

På förhand blir Sveriges största utmanare till gruppsegern troligen Finland, som leds av svenska Anna Signeul. Finland är rankat 24:a i världen, och är precis som Sverige klart för EM nästa år.

"Det väcker rätt motstridiga känslor i mig att ställas mot Sverige. Det är kul att vi är i samma grupp. Jag hoppas att vi ser många av våra supportrar i bortamatchen i Sverige. Men samtidigt är Sverige ett otroligt bra lag, precis som de andra lagen i första korgen", säger Signeul i förbundets pressmeddelande.

Finland och Sverige har mötts 37 gånger genom åren och Sverige har 30 segrar, sex matcher har slutat oavgjort och bara en gång har Finland segrat.

"Många av våra spelare håller till i Damallsvenskan så de känner väl till de svenska spelarna. Det ser jag som en fördel för oss", säger Signeul.

De övriga motståndarna är inte på samma nivå som Sverige men Signeul vill ändå lyfta ett varningens finger för både Irland och Slovakien.

Irland, 34:a på världsrankningen, har aldrig kvalat in till ett VM och blev grupptrea i det senaste EM-kvalet, bakom Tyskland och Ukraina.

"Irland spelade starkt i EM-kvalet och åkte bland annat inte på några brakförluster mot Tyskland. Slovakien är ett fysiskt starkt lag som alltid är svårt att möta", säger Signeul.

Det troliga jumbolaget i gruppen är Georgien, 126:a på världsrankningen.

"Bortamatchen mot dem blir säkert utmanande", varnar Signeul.

Som regerande VM-trea och femma på den senaste världsrankningen är Sverige storfavorit att vinna grupp A. För det är det som gäller, då endast de nio gruppettorna kvalar in direkt till VM i Australien och Nya Zeeland.

51 lag ingår i det europeiska VM-kvalet, fler än någonsin tidigare på damsidan, uppdelade i nio grupper.

Grupp A:

Sverige, Finland, Irland, Slovakien, Georgien.

Grupp B:

Spanien, Skottland, Ukraina, Ungern, Färöarna.

Grupp C:

Nederländerna, Island, Tjeckien, Belarus, Cypern.

Grupp D:

England, Österrike, Nordirland. Nordmakedonien, Lettland, Luxemburg.

Grupp E:

Danmark, Ryssland, Bosnien och Hercegovina, Azerbajdzjan, Malta, Montenegro.

Grupp F:

Norge, Belgien, Polen, Albanien, Kosovo, Armenien.

Grupp G:

Italien, Schweiz, Rumänien, Kroatien, Moldavien, Litauen.

Grupp H:

Tyskland, Portugal, Serbien, Israel, Turkiet, Bulgarien.

Grupp I:

Frankrike, Wales, Slovenien, Grekland, Kazakstan, Estland.

Totalt 51 lag deltar i den europeiska kvaldelen till VM i Australien och Nya Zeeland 2023. Första omgången spelas 13–21 september och kvalet avslutas i september 2022, med playoffspel månaden därpå.

+ De nio gruppvinnarna går direkt till VM.

+ Tvåorna går till det europeiska playoffspelet, som avgörs genom två rundor i oktober 2022, där två direktplatser och en plats till ett ytterligare interkontinentalt playoffspel, står på spel.

+ De sex sämsta grupptvåorna går till en första playoffrunda där de möts i tre enkelmöten. Vinnarna ställs sedan mot de tre bästa grupptvåorna från kvalspelet, återigen i tre enkelmöten. De två högst rankade vinnarna därifrån går direkt till VM. Det tredje laget går vidare till ytterligare ett playoff, en turnering bestående av tio länder från de olika kontinentala konfederationen (Två från Asien, två från Afrika, två från Sydamerika, två från Nord- och Centralamerika, ett från Europa och ett från Oceanien). Turneringen hålls i VM-länderna Australien och Nya Zeeland de tre främsta lagen tar de sista VM-platserna.

Följande lag kunde inte lottas i samma kvalgrupp baserat på beslut från Uefas exekutiva kommitté: Armenien och Azerbajdzjan, Kosovo och Bosnien och Hercegovina, Kosovo och Serbien, Kosovo och Ryssland samt Ukraina och Ryssland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning