Efter succéhösten: Forsell får chansen i landslaget – Skrabb petad

Markku Kanerva kunde inte förbise Petteri Forsells storform längre. Bild: SPT/Sebastian Backman

Petteri Forsell har pangat in mål på löpande band i Polen. Nu får han visa upp sig i Nations League-matcherna mot Estland och Grekland. IFK Norrköpings anfallare Simon Skrabb är petad.

Sex mål på tio matcher i den polska ligan gjorde susen: Finlands chefstränare Markku Kanerva var tvungen att inkludera den formstarka mittfältaren Petteri Forsell i truppen till Nations League-matcherna mot Estland och Grekland.

Forsell – en påhittig mittfältare med stenhårt skott – har trivts som fisken i vattnet i en fri offensiv roll i Miedz Legnica och varit en av de hetaste finländarna ute i Europa i höst. Nu hoppas Kanerva att formen håller i sig i Tallinn och Tammerfors.

– Då vi funderade på vilken spelartyp vi behöver mot Estland och Grekland insåg vi att Petteri passar in. Han har visat upp fin form och löpstyrka, säger Kanerva.

Forsell är inte det enda nygamla namnet i truppen. Tidigare skadade Juha Pirinen och Glen Kamera är också med. Henri Toivomäki och Simon Skrabb var med i de tidigare landskamperna i höst men petas nu.

– Man kan fråga sig varför vi ska ändra ett vinnande lag. Vi försöker alltid lägga upp en vinnande strategi och behöver vissa spelknappar. Det här är ett positivt problem för oss, säger Kanerva.

Inte beredd på alla bortfall

Hittills har Teemu Pukki och 1–0 varit ett vägvinnande koncept. Norwichanfallarens storform har hållit i sig och spjutspetsen är med i landslaget i vanlig ordning då Estland står för motståndet i Tallinn nästa veckas fredag.

Finland går in till kvalmatcherna med råg i ryggen och sex poäng på kontot. De blåvita toppar gruppen med tre poängs marginal ner till Ungern och Grekland. Estland har noll poäng.

– Vi har fått en drömstart och jag är stolt över spelarnas arbetsmoral och inställning. Utgångsläget är fantastiskt för oss.

Men hösten har inte bara bjudit på positiva besked. I söndags meddelade Alexander Ring att han lägger av i landslaget, 27 år gammal. Det är en fortsättning på en trend: tidigare har Perparim Hetemaj, Niklas Moisander och Kari Arkivuo lämnat likadana besked.

– Jag har diskuterat med spelarna som lagt av och förstår deras motiveringar. Förhoppningsvis blir det här inte en utbredd trend, vi har inte en lika stor bredd i spelarmaterialet som andra länder. Jag hade inte förväntat mig så många bortfall så snabbt under min tid som tränare, säger Kanerva.

På Eremenko-fronten inget nytt

Det kan hända att Roman Eremenkos namn snart kan läggas till listan. Mittfältarens avstängning löper ut på lördag, men landslagsframtiden är ett mysterium.

Kanerva fick än en gång svara på frågor om Eremenko och upprepade samma mantra som tidigare.

– Jag känner till Eremenkos beslut, men hedrar vår överenskommelse. Han berättar om hur landet ligger då han är redo att göra det.

Fakta

Truppen mot Estland och Grekland:

Lukas Hradecky Bayer 04 Leverkusen

Jesse Joronen FC København 

Anssi Jaakkola Reading FC

Joona Toivio BK Häcken

Markus Halsti Esbjerg FC

Albin Granlund Örebro SK

Paulus Arajuuri Brøndby IF

Jukka Raitala Montreal Impact

Sauli Väisänen FC Crotone

Jere Uronen KRC Genk

Juha Pirinen HJK

Glen Kamara Dundee FC

Tim Sparv FC Midtjylland

Rasmus Schüller Minnesota United

Robin Lod Sporting Gijon

Robert Taylor Tromsø IL

Petteri Forsell MKS Miedz Legnica

Thomas Lam PEC Zwolle

Pyry Soiri Admira Wacker

Rasmus Karjalainen KuPS

Teemu Pukki Norwich City FC

Jasse Tuominen FK Bate Borisov

Eero Markkanen Dalkurd FF

Profil

Petteri Forsell

Ålder: 27.

Position: Offensiv mittfältare.

Klubb: Miedz Legnica.

Tidigare klubbar: Örebro SK, IFK Mariehamn, Bursaspor, Virkiä, VPS, KPV

Har gjort sex mål på tio matcher i den polska ligan den här säsongen och ligger på delad tredje plats i skytteligan.

Debuterade i A-landslaget 2013 och spelade sin senaste landskamp våren 2017.

Fakta

Finlands matcher i Nations League

8.9: Finland–Ungern 1–0

11.9: Finland–Estland 1–0

12.10: Estland–Finland klockan 21.45 i Tallinn

15.10: Finland–Grekland klockan 21.45 i Tammerfors

15.11: Grekland–Finland klockan 21.45 i Aten

18.11: Ungern–Finland klockan 21.45 i Budapest

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning