Efter skolskjutningen: Trump stöder skärpta regler vid vapenköp

USA:s president Donald Trump. Bild: Lehtikuva/AFP/Jim Watson

Efter den senaste i raden av skolskjutningar har USA:s president Donald Trump kritiserats hårt. Nu stödjer Trump "insatser för att förbättra det federala bakgrundskontrollsystemet", uppger Vita huset.

Just utökade bakgrundskontroller av vapenköpare har varit ett av kraven från förespråkare av skärpta vapenlagar i USA. Donald Trumps nya hållning klargörs i ett uttalande från talespersonen Raj Shah, rapporterar CNN.

Trump har kritiserats hårt för sitt sätt att hantera och kommentera skolskjutningen i Florida i förra veckan som krävde 17 liv. Studenter, lärare och demokratiska senatorer finns bland dem som manat presidenten att skärpa lagstiftningen.

Under valrörelsen 2016 profilerade sig Trump som förespråkare för liberala vapenlagar och stödde tydligt den mycket mäktiga vapenlobbyn – National Rifle Association (NRA).

Men enligt Shah har Trump nu pratat med den republikanske Texas-senatorn John Cornyn om ett demokratiskt lagförslag. Det syftar på att skärpa kraven om att delstater och de federala myndigheterna ska rapportera regel- och lagbrott som skulle kunna förhindra personer att köpa vapen.

"Medan diskussioner pågår och förändringar övervägs, stödjer presidenten insatser för att förbättra det federala bakgrundskontrollsystemet," skriver Shah.

Fakta

Skolskjutningen i Parkland

Nikolas Cruz, en före detta elev på skolan, sköt ihjäl 17 personer på gymnasiet i Parkland i Florida den 14 februari. Han har i domstol erkänt att han låg bakom.

Cruz greps mindre än två timmar efter skolskjutningen, som skedde i slutet av skoldagen.

19-åringen var avstängd från skolan av "disciplinära skäl", enligt polisen. Den federala polisen FBI hade tidigare fått tips om Cruz beteende och att han ville döda människor, men agerade inte på uppgifterna.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03