Efter rasismanklagelsen: Kommer inte gömma mig

Juan Cala i Cadiz. Bild: Bernat Armangue/AP

Cadiz Juan Cala anklagades för att ha förolämpat Valencias Mouctar Diakhaby – vilket ledde till att Valencia-spelarna lämnade planen och att matchen avbröts. Nu uttalar sig Cala om händelsen:– Jag kommer inte att gömma mig, säger han.

Det var i söndagens La Liga-möte mellan Cadiz och Valencia som tumultet utspelade sig. Cala och Diakhaby rök ihop och bråket ledde till slut till att samtliga Valencia-spelare valde att lämna planen. Enligt klubben hade Diakhaby utsatts för en rasistisk förolämpning av Cala.

Matchen återupptogs senare, men utan Diakhaby som ville bytas ut – men samtidigt, enligt Valencia, bad lagkamraterna att spela vidare eftersom laget annars riskerade poängavdrag.

"Inte gömma mig"

Dagen efter incidenten meddelar Cala att han kommer att ge sin syn på vad som skedde under en presskonferens på tisdagen, rapporterar Reuters med hänvisning till spanska sajten Gol.

– Jag tänker inte gömma mig. Det verkar som att antagandet om att du är oskyldig till motsatsen är bevisad inte gäller i det här landet, säger Cala.

Cala spelade vidare efter avbrottet men byttes ut i halvtid. Efter matchen sade tränaren Álvaro Cervera att Cala förnekade att han skulle ha förolämpat Diakhaby.

– Juan Cala har sagt till mig att han inte vid något tillfälle förolämpat Valencia-spelaren. Jag tror på min spelare, sade Cervera.

Fördömer

Cadiz har på sin webbplats publicerat ett uttalande som bland annat säger att klubben motsätter sig rasism och främlingsfientlighet "oavsett vem som är förövaren" och "vem som helst som begår dessa handlingar borde få betala för dem, även om de spelar för vårt lag".

Varken La Liga eller det spanska fotbollsförbundet har meddelat om Cala utreds eller inte.

I ett uttalande skriver ligan att man fördömer rasism i alla former och att "vi tar alla anklagelser om rasism på allvar och vi kommer att samarbeta med klubbarna och domarna för att göra det som krävs för att skydda de värderingar om jämlikhet och respekt som råder i vår spanska fotbollsliga".

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning