Efter oväntade succén – hyllar VM-banorna

Lauri Vuorinen var trettonde bäst i för-VM i Oberstdorf. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Lauri Vuorinen hör till dem som uppskattar nästa vinters VM-spår i Oberstdorf. – Springbackarna passar mig, säger han.

Tidskvalet såg utmärkt ut för finländarnas del i för-VM i Oberstdorf. Ristomatti Hakola åtta och Lauri Vuorinen nia.

Därefter gick det inte lika bra. Hakola föll omkull i sin kvartsfinal och också Vuorinen blev snuvad på semifinalerna.

– Tidskvalet var bra, fast det kändes styvt i slutet. Det beror säkert på den tunga banprofilen. Kvartsfinalen kändes mera som skidåkning, säger Vuorinen, som något oväntat var bäst av finländarna.

– Jag borde ha varit lite bättre positionerad inför den sista uppförsbacken. De värsta motståndarna kom precis framför mig, det var svårt att komma förbi, och det var svårt att komma förbi på slutrakan.

Nästa år står Oberstdorf värd för skid-VM. Sprintbanan är i stort sett densamma som i söndagens klassiska världscupsprint. Banprofilen får godkänt av Vuorinen.

– Springbackarna passar mig. Jag är bra på att springa uppför. Bra att veta vad det lönar sig att träna på i sommar, säger Vuorinen.

Han var till slut trettonde och första man utanför semifinalerna. Han hade behövt vara ungefär 1,5 sekunder snabbare för att ta sig vidare på tid. Det var ändå hans bästa placering i världscupen i vinter.

Hakola blev utslagen efter att ha fallit omkull. Det var lite trängsel, men han skyller inte ifrån sig.

– Det hör till sprint. Om jag haft lite mera krut i benen skulle det kanske ha gått att undvika, säger han.

Samtliga av finländarna intygade att lördagens 30 km skiathlon kändes fortfarande i benen. Men alla gillar sprintbanan i Oberstdorf.

– Jag gillar sprintbanan. Passar mig. Bara att träna mera. Nästa år blir det en bättre placering, säger Hakola.

Norges Johannes Høsflot Klæbo avbröt lördagens skiathlon och var också fräschast av alla i söndagens sprint. Norrmannen tog en klar seger före Pål Golberg och Erik Valnes. Trippelseger för Norge, med andra ord. Rysslands Alexander Bolsjunov, etta i världscupen, blev den här gången utslagen i semifinalerna.

Skidor

OBERSTDORF, Tyskland

Världscupen

herrar, sprint (k), final

1) Johannes Høsflot Klæbo, Norge, 3.29,46, 2) Paal Golberg, do, +1,99, 3) Erik Valnes, do, +2,37, 4) Federico Pellegrino, Italien, +3,06, 5) Oskar Svensson, Sverige, +8,89, 6) Gleb Retivich, Ryssland, +9,66.

Finländare:

13) Lauri Vuorinen, 19) Iivo Niskanen, 23) Lauri Lepistö, 26) Ristomatti Hakola, 33) Joni Mäki, 40) Verneri Suhonen

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning