Efter opinionsras – flera egna kräver Moderatledarens avgång

Avgångskrav. Kritiken mot Anna Kinberg Batra, ledaren för den svenska borgerliga Alliansens största parti Moderaterna, hårdnar. Hennes eget distrikt och ungdomsförbundet säger sig sakna förtroende för henne. Bild: Lehtikuva/AFP/Erik Simander

Opinionssiffrorna för det största svenska borgerliga partiet Moderaternas ledare är i de närmaste katastrofala. Nu kräver flera ur de egna leden öppet Anna Kinberg Batras avgång.

STOCKHOLM Ett år före val brukar oppositionen ha medvind. Men inte ens efter sommarens it-skandal inom Transportstyrelsen, som fick två socialdemokratiska ministrar att gå i Sverige, är opinionssiffrorna nådiga för den borgerliga oppositionen Alliansens största parti – och än mindre för dess ledare.

Bara sex procent av de svenska väljarna vill se Anna Kinberg Batra som nästa statsminister, visar en undersökning som Ipsos gjort för Dagens Nyheter och som publicerades i går. Av moderata väljare stöder knappt var tredje sin egen partiledare som statsminister.

Ser man till partiblocken har den rödgröna regeringen och Vänsterpartiet nu ett övertag på 42 procent av väljarstödet, om det var val i dag, medan de fyra allianspartierna får stöd av 37 procent av väljarna. 19 procent sympatiserar med Sverigedemokraterna.

Moderaternas opinionssiffror är nu lägre än de var vid förra valet, då den dåvarande partiledaren Fredrik Reinfeldt avgick. Kanske och allvarligast för Anna Kinberg Batra är att stödet för partiet inom hennes egen valkrets, Stockholm, formligen har rasat – med tio procentenheter från slutet av fjolåret till 19 procent.

På onsdagen blev det så också klart att två tredjedelar av de som sitter i förbundsstyrelsen för Moderaterna i Stockholm län inte längre har förtroende för henne. Detsamma gäller för kommunalråden, heltidspolitikerna inom kommunpolitiken i Sverige.

Förbundsordförande för Stockholm, Kjell Jansson, har tidigare stött sin partiledare men säger nu till SVT Nyheter att han har bett henne fundera över sin ställning och enligt Expressen vill han att valberedningen kallas in. Ungdomsförbundet med tjugofem distriktsordförande kräver Kinberg Batras avgång.

– Hon saknar förtroende i hela Moderata ungdomsförbundet, säger ordförande Benjamin Dousa till Dagens industri.

Redan i våras blåste det snålt kring Anna Kinberg Batra med kritik och avgångskrav.

På onsdagsförmiddagen, före partidistriktets och ungdomsförbundets syn kom ut, sade hon under en presskonferens att hon inte tänker avgå.

– Vår moderata höst har knappt börjat och vi har mycket kvar att göra för att komma ur vår position, sade hon enligt nyhetsbyrån TT och önskade att mer skulle handla om politik och mindre om personfrågor.

Och hon får också stöd inom partiet, bland annat av Jonas Ransgård som är kommunalråd i Göteborg.

– Jag tror inte det skulle gynna moderaterna eller alliansens möjligheter att vinna valet 2018. Det är inte Anna Kinberg Batra som ska avgå, det är Stefan Löfven (statsminister), säger han till Sveriges Radio.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03