Efter mordet på Pusher Street: Christianiabor vill bli av med langarna

Haschbodarna i Christiania revs av invånarna 2016. Nu vill många göra ett nytt försök att bli av med langarna. Arkivbild. Bild: Timo Jaakonaho

Mordet på en 22-årig man på ökända Pusher Street i fristaden Christiania i början av juli var droppen som fick bägaren att rinna över. Nu vill Christianiaborna bli av med cannabisförsäljningen.

Ett hundratal invånare i fristaden i Köpenhamn har kallat till stormöte för att diskutera drogmarknaden. En av dem som står bakom uppropet är Klaus Naver. Cannabisförsäljningen har gått överstyr, anser han.

– Vi vill inte ha haschmarknaden på Christiania längre. Vi har inte något emot haschhandeln som sådan, men vi har något emot den livsfarliga kriminaliteten som följer med den, säger han till TV2 Lorry.

Polisen välkomnar beskedet.

– Den otrygghetsskapande haschhandeln i Christiania har varit upphov till mycken oro och mycket våld så det ser vi fram emot och hoppas att det låter sig göras, säger Tommy Laursen vid Köpenhamnspolisen till tv-kanalen.

Det är inte första gången invånarna i fristaden försöker stoppa langarna. Efter en dödsskjutning 2016 rev christianiterna försäljningsstånden, som dock byggdes upp igen efter några månader. Den här gången blir det annorlunda, tror Klaus Naver. Han har bott i fristaden i 28 år och säger sig aldrig ha känt så starkt engagemang från så många av invånarna.

Stormötet hålls den 15 augusti.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning