Efter lyckat test – staden börjar skicka meddelanden när det är förskoledags

Bild: Jussi Hellsten/Helsingfors stad

Helsingfors går in för en ny metod i höst. Från och med nu kontaktar staden alla föräldrar och erbjuder dem en förskoleplats när tiden är inne för det.

Tidigare har föräldrarna behövt skicka in en ansökan. Från och med nu får alla vårdnadshavare med barn i den kommunala småbarnspedagogiken ett textmeddelande. I det erbjuds en plats vid den förskola som ligger så nära hemmet som möjligt och dit resan är trygg. Sedan är det bara för föräldrarna att svara på meddelandet för att ta emot platsen.

"Vi vill underlätta helsingforsarnas vardag och förutse invånarnas behov för service. Sådana här förutseende tjänster sparar invånarna både tid och möda. Att erbjuda en förskoleplats med ett textmeddelande är en fin och konkret åtgärd som går mot de här målen" säger borgmästaren Jan Vapaavuori (Saml.) i ett pressmeddelande.

Över 90 procent av de 6-åriga barnen i Helsingfors går i stadens småbarnspedagogik. Det betyder att staden har information om var barnen bor och var det ordnas förskola i närheten.

Det är efter ett test i början av året som staden nu går in för den här metoden. I testet, som blev vällyckat, svarade 90 procent av de 1 000 vårdnadshavarna på meddelandet. Av de som svarade tog också över 90 procent emot den plats som erbjöds.

Familjer vars barn inte går i den kommunala småbarnspedagogiken får inget meddelande, utan måste tills vidare fylla i en ansökan. Också familjer som önskar det kan fortsättningsvis fylla i ansökan. Det är heller inget tvång på att ta emot den plats man erbjuds i textmeddelandet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning