Efter kvalbesvikelsen – nu blir det omstart för landslaget

Bild: Richard Nordgren

Efter kvalbesvikelsen är det dags att blicka framåt. Det kommer att krävas mycket hårt arbete och målmedveten satsning från förbund, klubbar, tränare och spelare för att få damlandslaget att lyfta.

I helgen misslyckades damlandslaget att ta sig vidare från EM-förkvalet i Grekland. Förlusterna mot Grekland och Färöarna leder till att det kommande årets planer måste läggas om och lagets verksamhet och strategi ses över.

Men trots de tunga förlusterna och djupa besvikelsen är en sak säker: Damlandslagets verksamhet fortsätter.

– Laget samlas nästa gång under internationella landslagsveckan i november, antingen i Finland eller utomlands, säger Handbollförbundets verksamhetsledare Päivi Mitrunen.

I stället för att spela EM-kval mot Sverige, Serbien och Makedonien är framtiden rätt öppen. Huvudmålet är för tillfället EM-förkvalet om två år med sikte på det egentliga kvalet inför EM 2020.

– Vi måste lägga om våra planer. Vad ska vi göra? Hur ska vår strategi se ut så att vi 2020 eller 2022 är bland de 20 främsta lagen i Europa i stället för att ligga på placeringarna 25–30, undrar Mitrunen.

– Jag har inget svar på frågorna. Tränarna Tommy Suoraniemi och Ken Sirenius ska tala med spelarna, analysera situationen och presentera sina tankar för vad som ska göras och hur det ska göras.

Tränarna kommer att presentera sin syn på framtiden inför förbundets styrelsemöte i augusti och senast där kommer den nya strategin att slås fast.

– Vi måste helt enkelt bli bättre och fundera på vad vi kan göra för att hänga med i den internationella utvecklingen, säger Mitrunen.

– Vi har två bra tränare som spelarna är nöjda med och nu gäller det både för oss och för tränarna att ha tålamod då vi siktar framåt.

Assisterande tränaren Sirenius, som också är träningschef på förbundet, vet att det krävs mycket arbete för att lyfta laget och säger att det därför är oerhört viktigt att ha motiverade spelare i truppen. Det största arbetet ska göras mellan landslagslägren – inte under dem.

– Spelarna måste jobba hårdare under säsongen. De måste jobba på sin fysik, på intensiteten och tempot i spelet och på att bli starkare i kamperna, slår han fast.

Högre krav på spelarna

Efter att ha förlorat sina två matcher och inte avancerat till det egentliga kvalet finns det skäl för spelare, tränare, klubbar och förbund att ta sig en allvarlig funderare på hur man ska lyfta damhandbollen i Finland. Tränaren Tommy Suoraniemi lyfte redan inför kvalet upp problemet med att ambitionsnivån i Finland inte är tillräckligt hög och att spelarna inte har tillräckligt stora drömmar.

Sirenius håller med Suoraniemi och säger att han gärna ser att en del spelare höjer kravnivån på sig själva för att kunna utvecklas och få mera ut av sig själva.

– En del spelare kräver tillräckligt av sig själva medan andra är lite bekväma av sig, säger han.

– En bekvämlighetsnivå i FM-serien räcker inte för att klara sig internationellt.

En del spelare och klubbar nöjer sig med att ta sig till FM-serien – att ta följande steg i utvecklingen intresserar av en eller annan orsak inte alla.

– Jag vill sätta lite press på spelarna också i det här läget, säger verksamhetsledaren Mitrunen.

– Om man vill satsa på handbollen räcker det inte att bara träna med laget tre gånger i veckan. Det krävs betydligt mer än det och spelarna måste göra annat än delta i lagträningen om de vill nå framåt.

Men det är inte bara spelarna som borde satsa mera – också klubbarna kan göra väldigt mycket för att utveckla sina spelare.

Sirenius efterlyser högre speltempo, bättre intensitet och en starkare individuell teknik bland spelarna. Det är saker som klubbarna – inte landslaget – ska utveckla. Dessutom borde klubbar och spelare satsa betydligt mer på fysträning.

– För att kunna ha ett fungerande landslag måste vi ha spelare som har tempot i kroppen, säger han.

Om klubbarna satsar mera på att utveckla spelare både tekniskt och fysiskt leder det förhoppningsvis också till att flera spelare söker sig utomlands. En handfull spelare har redan tagit steget till Sverige men fler borde testa på en vardag där handbollen har en större roll och där man på allvar testar och tänjer på sina gränser.

FM-serien räcker helt enkelt inte till för att fostra spelare som ger ett framgångsrikt landslag.

– Landslaget kommer inte att vinna något via den inhemska serien. Därför är det otroligt viktigt att få fler spelare utomlands. Då får de möta bättre spelare, spela med högre intensitet och de får spela och träna bättre, säger Sirenius.

Ljusare framtid

Men trots att damlandslaget inte precis rosat marknaden de senaste åren finns det en viss fog för optimism inför framtiden.

Emma Aarnio, Ellen Voutilainen och Ellen Norrgrann är exceptionella talanger med enorm potential som inom de närmaste åren ska köras in i landslaget för att sedan ta ledande roller där. Och bakom dem finns det gott om duktiga spelare i de yngre flickklasserna.

– Jag tror på framtiden, säger Mitrunen.

Sirenius är dessutom mycket nöjd med inställningen och attityden som finns i den trupp som spelade i kvalet i Grekland.

– Här finns alla ingredienser som behövs för att gå framåt. Det här är spelare som har viljan att göra det jobb som krävs för att utvecklas, säger han.

Flera matcher

För tillfället finns det ett stort hål i landslagets kalender det kommande året. I och med att laget inte tog sig till EM-kvalet måste man hitta nya matcher och nya motståndare.

Under Suoraniemis första säsong som landslagstränare har laget jobbat med nya spelidéer och rätt mycket koncentrerat sig på träningar men bara spelat ett par träningsmatcher.

– Vi har haft rätt många läger men kanske kunnat spela fler träningsmatcher. Det är inte helt enkelt att hitta motstånd den här tiden på året men det måste vi försöka göra inför nästa kval, säger Mitrunen.

Sirenius poängterar vikten i att spela träningsmatcher och han vill att landslaget deltar i åtminstone två turneringar kommande säsong.

– Där ska vi helst möta tufft motstånd men inte för tuffa lag, säger han.

– Vi har en hel del unga spelare som nu för första gången ska ha ledande roller i landslaget. De behöver matcher och självförtroende. Om ett par år kommer deras spel att se betydligt bättre ut då de spelat fler matcher och fått internationell rutin, säger Sirenius.

Han har redan diskuterat möjligheten att möta Färöarna i en dubbellandskamp i samband med att de förbereder sig inför EM-kvalmatchen i Sverige.

– Om vi vill föra de unga spelarna framåt, få in nya spelare i laget och bygga en kultur måste det göras nu. Det lyckas inte utan internationella matcher, säger han bestämt.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03