Efter kritiken – Bengtsson stöttar Qatar-VM

Angelica Bengtsson på Khalifastadion i Doha där hon slutade sexa i stavhoppsfinalen efter att ha tagit 4,80 och satt svenskt rekord. Bild: Kirill Kudryavtsev/Lehtikuva-AFP

Kritiken var hård mot att Qatar tilläts arrangera friidrotts-VM.Men det finns de som väljer att se det på ett annat sätt.– Jag tror att det blir mycket lättare att förändra om man först får se hur det är, att man får se verkligheten först, säger stavhopparen Angelica Bengtsson till SVT.

Beslutet att låta Doha, Qatar, stå som värd för friidrotts-VM möttes av stark kritik, både före, under och efter mästerskapet som tog slut i söndags.

Bland annat kritiserades Internationella friidrottsförbundet, IAAF, för att man valt att lägga mästerskapet i ett land med stora brister när det gäller mänskliga rättigheter. Under VM var också flera idrottare kritiska, inte minst till värmen som man menade utsatte framför allt maratonlöparna för stora risker.

Svenska stavhoppstjärnan Angelica Bengtsson är dock positiv till valet av VM-arrangör.

– IAAF gick ut med att de vill inkludera så jag tycker att det är bra på det viset. Arabländerna är en stor del av världen och då är det bra att låta oss åka dit och visa hur fritt vi har det och samtidigt få se hur de har det, säger Bengtsson till SVT.

– Idrott är väldigt viktigt på det viset när man vill globalisera och ta bort gränser, så jag tycker att det var bra och själva tävlingen är den bästa jag varit med om.

Publikmässigt var hon också nöjd, även om det under de första dagarna gapade ordentligt tomt på läktarna.

– På kvalet var det fler människor i publiken är vad det brukar vara på ett kval och vid finalen började det rätt glest men därefter blev det mycket folk. Och på helgen var det fullsmockat varje dag, så publikmässigt var det bra, säger hon.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning