Efter Irma – nu hotar Maria drabbade öar

En man betraktar förödelsen i Kubas huvudstad Havanna efter Irma, en av de mäktigaste orkanerna i mannaminne i området. Arkivbild. Bild: EPA/Alejandro Ernesto

Många karibiska länder och områden försöker återhämta sig från förödelsen i spåren av orkanen Irma – men nu hotar ovädret Maria och orkanvarning har utfärdats på flera håll. I Kuba hjälper FN Irma-drabbade människor med mat.

Maria klassas fortfarande som en tropisk storm men väntas bli uppgraderad till orkan inom mycket kort, enligt orkancentret NHC. Maria befinner sig ett 50-tal mil sydost om ögruppen Små Antillerna.

Orkanförhållanden är möjliga på måndag kväll och tisdag i Antigua, Barbuda, St. Kitts, Nevis, Montserrat, Guadeloupe, Dominica, Saba, St. Eustatius, Sint Maarten, St. Martin, St. Barthelemy och Anguilla, enligt NHC. Många av dessa områden drabbades hårt av Irma tidigare i september.

I Kuba är nära 700 000 personer i behov av mathjälp efter Irmas framfart, och nu inleder FN:s livsmedelsprogram WFP en insats.

– Orkanen svepte längs med hela kusten så storleken på insatsen är ovanlig, säger WFP-chefen David Beasley i Havanna, efter ett möte med vicepresident Miguel Diaz-Canel.

Gratisportioner av ris och bönor ska inledningsvis delas ut i de värst drabbade områdena. En stor del av landets skörd har förstörts.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03