Efter Irma – nu hotar Maria drabbade öar

En man betraktar förödelsen i Kubas huvudstad Havanna efter Irma, en av de mäktigaste orkanerna i mannaminne i området. Arkivbild.Bild: EPA/Alejandro Ernesto

Många karibiska länder och områden försöker återhämta sig från förödelsen i spåren av orkanen Irma – men nu hotar ovädret Maria och orkanvarning har utfärdats på flera håll. I Kuba hjälper FN Irma-drabbade människor med mat.

Maria klassas fortfarande som en tropisk storm men väntas bli uppgraderad till orkan inom mycket kort, enligt orkancentret NHC. Maria befinner sig ett 50-tal mil sydost om ögruppen Små Antillerna.

Orkanförhållanden är möjliga på måndag kväll och tisdag i Antigua, Barbuda, St. Kitts, Nevis, Montserrat, Guadeloupe, Dominica, Saba, St. Eustatius, Sint Maarten, St. Martin, St. Barthelemy och Anguilla, enligt NHC. Många av dessa områden drabbades hårt av Irma tidigare i september.

I Kuba är nära 700 000 personer i behov av mathjälp efter Irmas framfart, och nu inleder FN:s livsmedelsprogram WFP en insats.

– Orkanen svepte längs med hela kusten så storleken på insatsen är ovanlig, säger WFP-chefen David Beasley i Havanna, efter ett möte med vicepresident Miguel Diaz-Canel.

Gratisportioner av ris och bönor ska inledningsvis delas ut i de värst drabbade områdena. En stor del av landets skörd har förstörts.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00