Efter HBL:s granskning: Damidrotten föreslås få samma status som herridrotten i nya tv-lagen

Ishockeylandslaget för damer föreslås få samma rätt till synlighet som ishockeylandslaget för herrar i den nya tv-förordningen. Bild: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

HBL:s granskning leder till att Kommunikationsministeriet föreslår att fotbollens och ishockeyns mästerskapsturneringar för damer fogas till förteckningen över evenemang av samhällelig betydelse som televiseras.

HBL lyfte i vintras fram den ojämställda lagstiftningen där VM och EM i fotboll samt VM i ishockey för herrar garanteras synlighet på fria kanaler medan motsvarande mästerskap för damer enligt lagen får placeras bakom betalvägg.

I lagen om televisions- och radioverksamhet finns en förordning som listar de idrottsevenemang som är av samhällelig betydelse och som ska synas på fria tv-kanaler. De evenemang (tävlingar och mästerskap) som nämns i förordningen får alltså inte läggas bakom betalvägg.

Förteckningen över evenemang av samhällelig betydelse ska uppfylla kraven i EU-lagstiftningen. Kommissionens kriterier för ett evenemangs vikt för samhället är bland annat att grenen är av särskilt allmänt intresse inom medlemsstaten, evenemanget har en specifik kulturell betydelse, landslaget deltar i det aktuella evenemanget och att evenemanget av tradition har sänts i fri television och har stor publik.

Då ministeriet nu föreslår en ändring av förordningen betyder det att minst två av de här kriterierna uppfylls för damidrottens del.

Landslagsstjärnorna Ronja Savolainen och Linda Sällström var mycket kritiska till lagen och de uttryckte sin oro för att damidrotten kan förlora sin synlighet om förordningen inte uppdateras.

Läs också: Stjärnorna oroliga – damlandslagen kan försvinna från tv på grund av föråldrad lagstiftning

– Vad för signal sänder det till unga om bara herridrotten prioriteras i lagen och bara herridrotten anses vara tillräckligt viktig för att platsa på listan över idrottsevenemang av samhällelig betydelse? frågade fotbollslandslagets Sällström.

– Man talar om att damidrotten ska växa och bli större och så finns det en lag som kan bidra till att stoppa utvecklingen. Det här känns väldigt orättvist, sade hockeylandslagets Savolainen.

Bild: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

HBL:s granskning av lagstiftningen väckte uppmärksamhet och fick stöd av jämställdhetsombudsman Jukka Maarianvaara som rekommenderade att damidrotten tas med nästa gång förordningen uppdateras.

– Redan då den här förordningen utformades konstaterade vi (jämställdhetsombudsmannen) att ministerierna har en skyldighet att främja jämställdhet och den skyldigheten borde tas i beaktande, sade Maarianvaara till HBL i vintras.

Läs också: Jämställdhetsombudsmannen: tv-lagen måste omfatta också damidrotten

Thomas Blomqvist (SFP), minister för nordiskt samarbete och jämställdhet, kallade förordningen för "ett exempel på föråldrade strukturer som vi måste ta tag i och förändra".

– Alltför länge har vi haft en kultur där dam- och herridrotten inte har varit jämställda, sade Blomqvist då.

Läs också: Jämställdhetsministern om tv-lagen: Ett exempel på föråldrade strukturer som vi måste ta tag i och förändra

Åländska riksdagsledamoten Mats Löfström (svenska riksdagsgruppen) lämnade in ett skriftligt spörsmål som ledde till att kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) krävde en noggrannare bedömning av förordningen.

Läs också: Efter HBL:s granskning: Mats Löfström kräver svar om tv-lagen i skriftligt spörsmål

– Jag blev, tillsammans med många andra, överraskad, då jag läste om förordningen i HBL. Det är varken rätt mot damidrottare eller mot publiken som vill följa med landslagen på samma sätt som herrarnas lag att det finns en sådan förordning. Det är viktigt att frågan lyftes fram, sade Löfström.

Minister Harakka var klar i sitt svar på Löfströms spörsmål:

Läs också: Efter HBL:s granskning: Ministeriet ser över ojämställda tv-lagen

– Listan över samhälleligt viktiga evenemang motsvarar inte dagens värld, sade han.

Förteckningen sänds på remiss

På torsdagen meddelade Kommunikationsministeriet att man föreslår "att till förteckningen ska fogas de idrottsevenemang för kvinnor som motsvarar de idrottsevenemang för män som ingår i förteckningen".

"Genom uppdateringen av förteckningen över evenemang av samhällelig betydelse tryggar man att tävlingar för kvinnor som är av samhällelig vikt kan ses på de avgiftsfria tv-kanalerna", skriver ministeriet.

HBL:s granskning av tv-lagen leder med stor sannolikhet till att förordningen uppdateras och att damidrotten får en i lagen noterad samhällelig position den inte haft förr.

I den uppdaterade förordningen föreslås också att skyldigheten att sända evenemangen i direktsändning förtydligas bland annat så att de mest betydande evenemangen i de olympiska spelen ska sändas helt som direkta sändningar.

"Genom att precisera skyldigheten att förmedla evenemang i direktsändning säkerställer man att evenemang av samhällelig betydelse är tillgängliga för alla på lika villkor", skriver ministeriet.

Ministeriet begär nu utlåtanden om en ändring av förteckningen över evenemang av samhällelig betydelse som televiseras. Alla organisationer och medborgare kan lämna utlåtanden om utkastet på nätet eller via e-post på adressen kirjaamo@lvm.fi.

Remisstiden för utkastet till förordning löper ut den 12 november. Efter remissbehandlingen fortsätter beredningen av lagen som tjänsteuppdrag.

I lagen om televisions- och radioverksamhet finns en förordning från år 2007 som nämner de idrottsevenemang som är av samhällelig betydelse och som ska synas på fria tv-kanaler. Här är evenemangen och vilka bolag som äger sändningsrättigheterna till dem.

Sommar- och vinter-OS

Discovery äger rättigheterna fram till 2024, men Discovery och Yle har skrivit kontrakt om samarbete. OS syns både på Yle och Discoverys kanaler.

Friidrotts-VM och -EM

Yle äger rättigheterna till VM 2021 och 2023 och till EM 2022, 2024 och 2026.

Skid-VM

Yle äger rättigheterna till VM i de nordiska grenarna 2021. Efter det är det NENT Group (Viasat och Viaplay) som äger rättigheterna fram till 2026.

Ishockey-VM för herrar

MTV och C More äger rättigheterna till och med 2023. Efter det flyttar herrarnas VM till NENT Group (Viasat och Viaplay) fram till 2028.

Fotbolls-VM och -EM

Yle äger rättigheterna till EM 2020 (flyttat till 2021) och VM 2022.

Omfattas inte av förordningen

Ishockey-VM för damer och fotbolls-VM och fotbolls-EM för damer omfattas inte av förordningen.

Discovery sänder VM och har rättigheterna fram till 2026.

Yle sänder damernas EM i fotboll 2021 (flyttat 2022). Ingen äger för tillfället sändningsrättigheterna för EM- och VM-slutspelen efter det.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning