Efter hårda förhandlingar – Ensamkommande i Sverige får ny chans att stanna

Klimat- och biståndsminister Isabella Lövin (MP), arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S) presenterar den uppgörelse som Socialdemokraterna och Miljöpartiet nått om ensamkommande unga under måndagens presskonferens i Rosenbad. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ensamkommande med utvisningsbeslut ska få en ny chans att stanna i Sverige – men enbart för studier på gymnasiet. Det föreslår den svenska regeringen och hoppas på stöd i riksdagen.

STOCKHOLM 2015 kom omkring 35 000 ensamkommande barn och unga till Sverige, andelen är proportionellt sett bland de högsta i Europa. Till Finland kom 3 000 ensamkommande under samma period.

Handläggningstiderna hos Migrationsverket har dragit ut och flera har hunnit bli över 18 år, vilket spelar stor roll bland annat för hur deras mottagande ska vara ordnat om de utvisas.

Situation för de ensamkommande har väckt mycket diskussion och de senaste veckorna har förhandlingar pågått mellan regeringspartierna Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Enligt svenska medieuppgifter har de varit hårda, Aftonbladet skriver att Miljöpartiet har hotat lämna regeringen om inte Socialdemokraterna går dem till mötes.

På måndagen presenterades så en kompromiss. Det blir ingen allmän amnesti för ensamkommande unga med utvisningsbeslut. Däremot föreslås att många av de som kom 2015 ska få en ny chans till tillfälligt uppehållstillstånd för att genomföra gymnasiestudier.

– Jag är mycket glad över att vi kommit överens, säger Miljöpartiets språkrör, bistånds- och klimatminister Isabella Lövin, enligt nyhetsbyrån TT.

Fakta

Stor andel ensamkommande till Sverige

Under 2015 ansökte omkring 31 000 ensamkommande om asyl fram till den 24 november 2015. Av dem har 28 400 nu fått sina fall prövade, enligt siffror från Migrationsverket.

Av de 28 400 har 13 400 fått stanna, 11 500 fått avslag och 2 700 fått sina ärenden avskrivna, till exempel för att asylansökan har återkallats.

Av de 11 500 som fått avslag var 2 150 under 18 år när avslagsbeslut togs. 7 000 hade fått sin ålder uppskriven till minst 18 år när avslagsbeslut togs. 2 350 hade hunnit fylla 18 år när avslagsbeslut togs.

3 024 kom till Finland under samma period.

Källa: Migrationsverket i Sverige och Finland.

Den nya chansen gäller de ensamkommande som har fått avslag på en asylansökan som lämnades in senast 24 november 2015 – dagen då Sverige stramade åt sin asyllagstiftning till det som statsminister Stefan Löfven själv har uppgett vara EU:s miniminivå.

Ett annat villkor är att de ensamkommande ska ha drabbats av handläggningstider på minst 15 månader och ha hunnit fylla 18 år eller fått sin uppgivna ålder uppskriven till minst 18 år under tiden. Sverige har infört ålderstester.

– De ska inte hamna i kläm för att vi haft exceptionellt långa handläggningstider, säger Lövin.

8 000–9 000 personer

Förslaget innebär inte en ny prövning av asylskälen, utan bara att man får ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Om personen sedan får jobb efter studierna finns möjlighet att ansöka om permanent uppehållstillstånd.

– Det här är unga människor som inget annat vill än att bidra till samhället. Vi har all nytta av den kraft de har att bidra med, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Hur många som omfattas av förslaget är oklart. Isabella Lövin antyder att det som allra mest kan handla om 8 000–9 000 personer.

I gengäld har Miljöpartiet gett efter på sitt krav att den skärpta asyllagen, som sagts vara tillfällig, ska omprövas under 2018. Nu ska den gälla fram till sommaren 2019.

Regeringen hoppas på stöd i riksdagen för förslagen. Hos oppositionen är Centerns migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson positiv, medan Moderaterna säger nej.

– Det här innebär att personer som har bedömts sakna skyddsskäl, som inte är flyktingar och borde återvända hem, nu ändå ska ges uppehållstillstånd, säger Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson.

Också Sverigedemokraterna kommer, enligt Dagens Nyheter, att rösta nej när förslaget når riksdagen.

De ensamkommande har diskuterats också i Norge. Där förlorade regeringen nyligen en omröstning i Stortinget. I stället vann det största oppositionspartiet Arbeiderpartiets förslag.

Nu är det paus i utvisningarna av i synnerhet ensamkommande unga som kom till Norge från Afghanistan hösten 2015, och de får en ny chans till asyl.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03