Efter grälet om vårdreformen: beslutet skjuts upp

På torsdagen slutade riksdagens social- och hälsovårdsutskottets möte i gräl om tidtabellen för arbetet med vårdreformen. Enligt utskottets medlem Veronica Rehn-Kivi (SFP) är tidtabellen en prestigefråga för regeringen.

Social- och hälsovårdsutskottet behandlar valfriheten i vården, men kom inte fram till ett beslut om tidtabellen på måndagens möte utan skjuter upp beslutet med en dag.

Social- och hälsovårdsutskottets sista möte innan midsommaren hölls i torsdags och mötet slutade i ett gräl som väckte stor uppmärksamhet i offentligheten. Enligt Rehn-Kivi handlar oenigheten kring tidtabellen främst om några dagar i augusti.

– Jag är färdig att jobba i augusti, men några dagar i augusti räcker ändå inte för att behandla den här enorma helheten. Det kan också vara svårt att få höra sakkunniga då det är semestertider.

Veronica Rehn-Kivi är medlem i riksdagens social- och hälsovårdsutskott. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Efter utskottets möte på torsdagen anklagades ordförande Krista Kiuru (SDP) för politiskt spel efter att ha avslutat mötet utan att gå med på Centerns förslag om en omröstning om tidtabellen. Oppositionspolitiker anklagade i sin tur regeringen för politisk påtryckning.

Anser du att regeringen har utövat påtryckning?

– Inte direkt. Men statsministern kommer med motstridiga budskap då han säger att riksdagen behöver arbetsro, samtidigt som han säger att reformen måste skjutas upp igen om vi inte blir klara i tid, säger Rehn-Kivi.

Hurdan var stämningen på dagens möte?

– Stämningen var helt okej. Den var onödigt spänd på torsdagen, men det är en prestigefråga för regeringen att få lagen igenom så fort som möjligt.

Social- och hälsovårdsutskottet behandlar för tillfället förslaget till lag om valfrihet i vården och regeringen befarar att en utdragen behandling riskerar att förskjuta hela reformen. Tidpunkten valfrihetsreformen har redan skjutits fram flera gånger och valfriheten i vården är nu tänkt att införas 2022.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00