Efter förlusten mot Belgien – det här krävs för att Finland ska ta sig till åttondelsfinal

Början på slutet. Belgien har precis gjort 1–0 och Finlands väg till åttondelsfinal blivit mycket svårare. Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Efter förlusten mot Belgien behöver Finland väldigt stor hjälp för att ta sig till åttondelsfinal i fotbolls-EM.

Finlands 0–2-förlust samtidigt som Danmark besegrade Ryssland med 4–1 betyder att de finländska herrarna slutar trea i grupp B i EM. 0–2-förlusten betyder samtidigt att Finlands utgångsläge i jämförelsen mellan grupptreorna inte är den bästa tänkbara.

Finland behöver inte bara hjälpa av andra lag. Finland behöver ett mindre mirakel för att tre poäng och en målskillnad på 1–3 ska räcka för att vara bland de fyra främsta grupptreorna som får spela vidare i turneringen.

Det mest sannolika är att Finland får resa hem från EM efter gruppspelet.

Tre grupper är slutspelade och i den jämförelsen är Finland den sämsta grupptrean. Hoppet står alltså till de tre grupperna som spelas klart på tisdag och onsdag.

Det betyder att två av de återstående tre grupptreorna måste placera sig bakom Finland i jämförelsen.

Låter det invecklat och osannolikt att det ska ske?

Det är det.

Här är förutsättningarna för att Finland ska kunna vara bland de grupptreor som får fortsätta turneringen med åttondelsfinal:

Grupp A (slutspelad):

Schweiz 4 poäng, målskillnad 4-5. Schweiz klart för åttondelsfinal.

Grupp B (slutspelad):

Finland 3 poäng, målskillnad 1–3.

Grupp C (slutspelad):

Ukraina 3 poäng, målskillnad 4–5. Ukraina före Finland i jämförelsen.

Grupp D, E och F har en omgång kvar. Två av dessa tre gruppers treor måste placera sig bakom Finland i jämförelsen för att Finland ska gå till åttondelsfinal.

Grupp D:

England och Tjeckien har fyra poäng, Kroatien och Skottland en poäng var och möts i sista omgången på tisdag. För att varken Kroatien eller Skottland ska vara bättre än Finland i jämförelsen måste lagen spela oavgjort. Om någotdera laget vinner placerar sig det laget före Finland.

Matcherna spelas på tisdag klockan 22.

Grupp E:

Sverige har fyra poäng, Slovakien tre, Spanien två och Polen en inför den sista omgången.

Sverige möter Polen medan Spanien ställs mot Slovakien. Om Sverige besegrar Polen eller lagen spelar oavgjort samtidigt som Slovakien slår Spanien eller Spanien slår Slovakien med tre måls marginal eller mera blir grupptrean efter Finland i jämförelsen.

Matcherna spelas på onsdag klockan 19.

Grupp F:

Frankrike har fyra poäng, Tyskland och Portugal tre och Ungern en poäng. Tyskland möter Ungern medan Portugal ställs mot Frankrike i sista omgången. För att Finland ska placera sig bättre än grupptrean krävs det att Frankrike besegrar Portugal med fyra måls marginal och att Tyskland och Ungern spelar oavgjort eller Ungern besegrar Tyskland med minst fyra måls marginal.

Matcherna spelas på onsdag klockan 22.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning