Efter fiaskomötet med Trump: Kim vänder blicken mot Ryssland

Rysslands president Vladimir Putin och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Bild: TT-AP/Dmitri Lovetsky, Evan Vucci

Den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un har anlänt till ryska Vladivostok, där han hoppas kunna diskutera situationen på den koreanska halvön med den ryske presidenten Vladimir Putin.

Kim Jong-Un sade i orten Chasan där han korsade gränsen att han ser fram emot ett framgångsrikt toppmöte med Vladimir Putin.

– Jag kommer att kunna hålla konkreta samtal om att lösa fredsförhandlingar på den koreanska halvön och om utvecklingen av vår bilaterala relation, sade han till rysk tv, rapporterar Reuters.

Nedrustningstoppmötet med USA:s president Donald Trump blev en fadäs. "Gangsterlika" krav från USA? Eller omöjliga ultimatum från Nordkorea? Donald Trumps och Kim Jong-Uns läger gav helt olika förklaringar till varför toppmötet mellan de två ledarna i vietnamesiska Hanoi i februari havererade. Trump och Kim lämnade träffen i förtid utan att ha skrivit under någon överenskommelse.

Nedrustningsfrågor

Kim tycks dock inte sörja att närmandet mellan Washington DC och Pyongyang nu går på sparlåga. I stället vänder han blicken mot Ryssland, där han på torsdagen håller överläggningar med sin kollega Vladimir Putin.

Toppmötet mellan Kim och Putin är det första i sitt slag. På dagordningen står framför allt nedrustningsfrågor, enligt Kreml.

Även regionalt samarbete och relationen mellan Moskva och Pyongyang ska diskuteras, uppger det sydkoreanska utrikesdepartementet.

Stränga sanktioner

Kim, som försöker få stöd för sina planer på ekonomisk utveckling, har ett begränsat handlingsutrymme då den kommunistiska regimen i Pyongyang är föremål för stränga sanktioner på grund av landets kärnvapenprogram.

Den nordkoreanske ledaren anlände med sitt bepansrade tåg till Vladivostok i östra Ryssland redan under onsdagen.

Mötet tros äga rum på stadens universitet, där ryska och nordkoreanska flaggor i tisdags sågs vaja sida vid sida.

Under Sovjettiden var förbindelserna mellan Moskva och Pyongyang goda, med omfattande ekonomiskt stöd från Sovjetunionen till Nordkorea. Efter järnridåns fall försämrades relationen, dels eftersom den ideologiska kopplingen försvagades och dels eftersom Ryssland inte betraktade det fattiga Nordkorea som en attraktiv handelspartner.

I takt med att Rysslands förbindelser med väst blivit allt mer ansträngda sedan början av 00-talet har de rysk-nordkoreanska relationerna blivit bättre, vilket vissa bedömare bland annat förklarar med en fiendens fiende-logik. Ryssland är dock inte roat av Nordkoreas kärnvapenambitioner, även om styret i Moskva till skillnad från Washington DC ser nedrustning på Koreahalvön som ett orealistiskt mål.

Det senaste bilaterala toppmötet mellan Ryssland och Nordkorea hölls 2011, då den dåvarande ryske presidenten Dmitrij Medvedev tog emot Kim Jong-Uns far Kim Jong-Il, som då var Nordkoreas ledare.

Källa: BBC

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning