Efter drunkningsolyckorna: Helsingfors förlänger badvakternas skift och lägger upp varningsskyltar

Badstranden vid främre Tölö i Helsingfors är en av de större stränderna. Här är det vanligtvis tre badvakter åt gången som påminner badgästerna om det egna ansvaret, måttlig alkoholanvändning och vattnets djup. Bild: Roni Rekomaa/LEHTIKUVA

En 6-årig pojke drunknade i juni vid en badstrand i norra Helsingfors. Samma öde gällde fyra andra personer vid Helsingfors stads allmänna stränder under juni. Helsingfors stad planerar förebyggande åtgärder för resten av sommaren.

Fem drunkningsolyckor under en månad i Helsingfors är ovanligt och skärrande. Staden reagerar med konkreta åtgärder för att främja badgästernas säkerhet säger Jukka Lundgren, ansvarig för badstränderna vid Helsingfors stad.

– Nya rödgula skyltar ska sättas upp på stränderna. Utöver en varnande bild om att vattnet blir djupare, ska varningen också stå skriven på fem språk: finska, svenska, engelska, arabiska och somaliska, säger Lundgren.

Förutom skyltar, ska varningar via högtalare spelas allt oftare på stränderna. Varningarna ska bland annat beröra de vuxnas ansvar över sina barn. Dessutom ska stränderna vara bemannade längre än vad det varit. Det innebär att badvakternas arbetsskift blir förlängda.

Brist på utbildade badvakter

Helsingfors stad har för tillfället 38 utbildade badvakter utspridda på 12 stränder. Tre av de drunkningsolyckor som inträffade var på bemannade stränder. En av olyckorna inträffade på en obemannad strand och en annan inträffade utanför badvakternas arbetsskift. Bör beaktas att badvakterna inte bär juridiskt ansvar för olyckor som inträffar, trots att de är på plats. Ansvaret ligger hos individen.

– Utbildade badvakter finns det inte ändlöst av. Ifall någon av läsarna skulle råka vara en välutbildad livräddare får man gärna vara i kontakt, säger Lundgren.

För tillfället strävar de efter att ha åtminstone två badvakter under dagstid på stränderna. På de större stränderna försöker de ha tre.

I Helsingfors finns det sammanlagt 38 utbildade badvakter: Vera Lammi är en av dem och jobbar vid Sandudds badstrand. Bild: Niklas Tallqvist

Krishjälp och tid Att uppleva en olyckshändelse på så nära håll kan vara väldigt psykiskt ansträngande. Alla badvakter som var på plats under olyckshändelserna har nu ändå återvänt till sitt arbete.

– De badvakter som var på plats under olyckshändelserna har fått krishjälp. Därutöver också sjukledighet och tid enligt behov, berättar Lundgren.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning