Efter drömflytten – Vaenerberg vittrar guld med Seagulls

GROVJOBBARE. Seagulls Alex Vaenerberg gör sin första säsong i Helsingfors – en verklig succésäsong Seagulls, som toppar Basketligan. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Seagulls har haft en lysande tredje säsong i Basketligan. Laget, en lyckad blandning mellan utländsk och inhemsk talang, kämpar på allvar om sitt första FM-guld. Alex Vaenerberg trivs som fisken i vattnet i säsongens sensationslag.

24-åriga Alex Vaenerberg gör redan sin åttonde säsong, sin sjätte som ordinarie spelare, i Basketligan. Som A-junior fick han smaka på ligastämning i Tammerforslaget Pyrintö och genombrottet skedde då han flyttade till Salo och Vilpas där han gjorde sin första hela ligasäsong och valdes till årets nykomling.

Efter förra säsongen fick karriären vind under vingarna då han tecknade kontrakt med Seagulls och flyttade till Helsingfors.

– Det var många saker som ledde till flytten. Jag kände tränaren Mikko Larkas från juniorlandslaget och jag hade alltid varit intresserad av att spela i hans lag. Jag sökte in till Hanken och det som Seagulls bjöd mig verkade på alla sätt som ett bra paket. Sedan kom jag in till Hanken och hittills har allt gått superbra. Jag har trivts väldigt bra här, berättar Vaenerberg.

Vaenerberg föddes i Zürich och då han var tre år gammal flyttade familjen till Tammerfors, där Vaenerberg redan som ung bekantade sig med basketen. Han fick sin basketfostran i lokala föreningen Raholan Pyrkivä och efter några flyttar mellan hemstaden och Salo bar det av till familjens hemmatrakt: Helsingfors.

– Jag hade aldrig bott här tidigare. Jag har släkt här både från min pappas och från min mammas sida. Pappa är från "Grani" och mamma är från Helsingfors, berättar Vaenerberg vars transfer till Seagulls gjorde Helsingforslaget till ligans mest finlandssvenska lag.

Förutom Vaenerberg har "Gulls" också Carl Lindbom i sina led.

"Målet är att vinna mästerskapet"

Före flytten till Helsingforslaget besökte Vaenerberg Tölö sporthall under två säsongers tid i bortalagets färger. Han har sett organisationen ta sina första vacklande steg som ligaklubb och sett den positiva utvecklingen som i fjol resulterade i en fjärdeplats – tre poäng ifrån klubbhistorians första FM-medalj.

– Seagulls har hela tiden gått framåt. De kom snyggt in till ligan med ett annat grepp om det hela – de började bygga klokt. Tidigare Helsingforslag har ofta stigit med den attityden att man genast vill vinna mästerskap. Seagulls började lite försiktigare. I år har vi ett superbra lag och målet är att vinna mästerskapet, berättar 24-åringen.

Vaenerberg trivs bra i ett av säsongens sensationslag.

– Det har varit jättefint att spela här. Vi leder serien, har en bra laganda och allt ser bra ut. Vad mera kan man be av det här?

Seagulls har bredd

Seagulls säsong har hittills varit en succé. Klubben, som gör sin tredje säsong på högsta serienivån, leder Basketligan och hör till mästarfavoriterna i år. De regerande ligafyrorna inledde säsongen strålande genom att vinna sina elva första matcher och för tillfället hittas de i tabelltopp med 22 segrar, sju förluster som saldot.

En stor orsak till rivstarten Seagulls i höstas fick var att grunden till laget redan hade byggts förra säsongen. Flera profilspelare stannade och efter säsongstarten gjorde man den finländska basketsäsongens största kap då man tecknade kontrakt med landslagets center Gerald Lee jr.

– Det är många saker som påverkade den lyckade säsongstarten. "Calle" (Lindbom), Antto Nikkarinen, Timi Heinonen, kapten Antti Niskanen, "Coop" (Jason Conley) och tränaren var med redan i fjol, därför var det lättare för nya spelare att komma in i laget. "Calle" och Antto var med herrlandslaget på sommaren och hade rutin i spelandet. Det märktes och vi vann matcher med att vi var färdigare att spela.

– Det har varit jättekul att spela med "Junnu", det gör också mitt spel lättare. Han är en kille som skulle kunna spela nästan var som helst i Europa. Man får själv bättre kastlägen då motståndaren måste reagera på vad han gör och dubbla honom.

En till faktor bakom Seagulls framfart är – föga överraskande – lyckade värvningar av förstärkningar. Det lilla speciella med jänkarkvartetten är ändå att de inte mäktar med grymma poängsnitt och snärtiga statistikrader.

– Det som är bra är att de är lagspelare. Ofta kan det vara svårt att få tre-fyra amerikaner att spela ihop. Vi har fyra jänkare och alla förstår att om vi spelar bra ihop och vinner så får det dem att framstå som bättre spelare, vilket hjälper dem i framtiden. De spelar för laget, vilket inte alltid är en självklarhet.

– Vårt lag har bredd och vi har kunnat utnyttja det. Alla har satt sin ego åt sidan och vi har roligt tillsammans, säger Vaenerberg.

Vaenerberg roll i Seagulls är att fungera som andra point guard bakom landslagsmeriterade speldirigenten Nikkarinen, en bekanting från juniorserierna och -landslag. Då Nikkarinen behöver vila, hoppar Vaenerberg in och axlar ansvaret. Han är också en viktig kugge i defensiven då han gör det där smutsiga jobbet och gör motståndarlagets liv jobbigare med aggressivt försvarsspel.

Seagulls, Kataja, Vilpas

Vaenerberg tecknade nyligen en förlängning på två år med Seagulls. Ett enkelt val. Nu gäller det bara att fokusera på de sista grundserieomgångarna och ta grundserietiteln och därmed hemmafördelen hela vägen.

– Vill verkligen villa vinna grundserien så att vi får hemmafördelen till playoffs.

För tillfället är Seagulls, Kataja och Vaenerbergs förra klubb Vilpas som är de hetaste lagen med tanke på slutspelet. Av säsongens sju förluster har just två kommit mot Kataja.

– Det är fint att spela mot dem. Vi tre är nu de hårdaste lagen. Men de som är sexa, sjua, åtta i ligan är verkligen inte dåliga heller. Om man inte spelar på sin nivå i playoff så kan man åka ut genast, såsom Kataja i fjol. Basketligan har blivit jämnare – det är en stor förändring som skett under de senaste åren.

– Det är bra för finsk basket, säger Vaenerberg.

Född: 21 augusti 1992 i Zürich, Schweiz (24 år)

Längd/vikt: 183 cm/75 kg

Spelposition: Point guard

Fostrarklubb: Raholan Pyrkivä

Tidigare klubbar: Pyrintö 2009-11, Vilpas 2011-13, Pyrintö 2013-16, Vilpas (lån) 2016, Seagulls 2016-

Meriter: FM-guld 2014, FM-silver för A-juniorer 2010, 2011. Årets nykomling i Basketligan 2012. Junior- och B-landslagsmeriterad (totalt 108 matcher).

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning