Efter dödsbranden – Polen stänger osäkra rymningsrum

Bild från olycksplatsen i polska Koszalin där fem tonårsflickor omkom i en brand i ett så kallat escape room i fredags. Bild: Radoslaw Kolesnik

Efter att fem 15-åriga flickor omkommit i en brand i ett "escape room" lovar Polens premiärminister att alla anläggningar som inte uppfyller säkerhetskraven ska stängas.

Det populära rymningsspelet, som även finns i Sverige, går ut på att deltagarna blir inlåsta i olika rum. Inom en viss tid ska man lyckas ta sig ut igen, med hjälp av ledtrådar och uppdrag.

De fem ungdomarna firade på fredagskvällen en födelsedag i ett "escape room" i staden Koszalin i norra Polen när en brand bröt ut. Branden orsakades troligen av en gasläcka, enligt nyhetsbyrån AP. Anläggningens ägare greps på söndagen, rapporterar polska medier, enligt Reuters.

Under helgen har polska myndigheter inspekterat minst 178 liknande anläggningar runt om i landet, 129 av dessa uppfyllde inte kraven och 13 av dem har stängts.

– Det här är utan motstycke, säger premiärminister Mateusz Morawiecki, och tillägger att alla former av förebyggande åtgärder är viktiga, enligt Reuters.

I Polen finns det ungefär 1 100 olika anläggningar som erbjuder aktiviteten. Inrikesminister Joachim Brudzinski har beordrat att samtliga ska kontrolleras och brandsäkras. Dessutom uppmanar han föräldrar att anmäla potentiella säkerhetsöverträdelser. Regeringen ska även ta ställning till om säkerhetsreglerna behöver skärpas.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46