Efter den tudelade säsongen – "Tänker absolut slå finska rekordet"

Maria Huntington slog igenom under den senaste säsongen. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Nästa år får Maria Huntington tävla i sjukampens finrum.

Maria Huntington slog igenom stort i sommar – men säsongen slutade i en besvikelse. Precis som i U23-EM i Gävle tvingades Huntington avbryta sjukampen VM i Doha.

– Säsongen var både bra och dålig. Jag höjde min nivå rejält, men det grämer mig fortfarande att jag tvingades avbryta båda mina två viktigaste tävlingar. Det vill jag försöka att förebygga i fortsättningen, säger mångkampsbegåvningen från Tammerfors.

I Borås var det baklåret som gav efter. I Doha blev hon magsjuk – troligen en matförgiftning.

– Jag måste vara ännu mera noggrann med vad jag äter. Det är något vi måste gå igenom med läkarna, säger hon.

– Baklåret är en annan sak. Vi fokuserar väldigt mycket på att jag hålls i skick. Jag vill förstås göra bra resultat, men det kommer genom att man är frisk.

PB efter PB

Före den här säsongen var Huntingtons PB i sjukamp 5 858 poäng. I Uppsala i juni klarade hon första gången den magiska gränsen 6 000 poäng, med resultataet 6 053. I FM i Villmanstrand förbättrade hon till 6 339 poäng. Hon satte dessutom PB i alla sjukampsgrenar.

– Det blir förstås svårare i fortsättningen. Jag kanske inte förbättrar med 500 poäng så där bara, men mer än 70 poäng måste jag kunna förbättra.

OS-gränsen till Tokyo är 6 420 poäng. Satu Ruotsalainens finska rekord är 6 404 poäng. Huntington ligger för tillfället trea i Finlands statistik genom tiderna.

– 80 poäng. Det är inte omöjligt alls, säger Huntington, som har både finskt och brittiskt pass.

– Då är det samtidigt finskt rekord. Det är ingen självklarhet, men jag ska absolut slå det finska rekordet.

Kastgrenarna svåra

Huntington klarade fantastiska 13,09 i 100 m häck och är också vass på 200 m, i höjd och i längd. Det är kastgrenarna som är svårast – i Doha fick hon med nöd och näppe ett uppmätt resultat i kula.

– Jag får lätt poäng i vissa grenar, men det blir mycket svårt att få mera poäng i dem, säger hon.

– Kastgrenarna är tekniskt dåliga. I mina starka grenar gör jag bra resultat bara med mina fysiska egenskaper.

För tillfället jobbar Huntington och tränaren Matti Liimatainen i synnerhet med kasttekniken. Tanken är att de andra grenarna förbättras av sig själv då fysiken blir bättre.

– Kula och spjut är riktigt dåliga grenar för mig. Jag borde också bli bättre på 800 m, men det kommer förhoppningsvis via träningen då vi springer mycket. Fokus ligger på kastgrenarna.

Talanggrupp

Tammerforsaren fick nyligen ett glädjebesked, då hon fick veta att hon får tävla i sjukampen i klassiska Götzis i Österrike nästa vår. Finländaren Miia Sillman är också med i mångkampens finrum.

– Det är som Diamond League i mångkamp, säger hon.

– Förhoppningsvis klarar jag OS-gränsen redan då. OS är definitivt mitt huvudmål nästa säsong. Det är EM efter OS, men jag gör allt för att vara i form i Tokyo.

Huntington är en av tio idrottare i friidrottsförbundets nya supertalanggrupp. Hon vet redan vad hon kommer att göra med tilläggsstödet.

– Jag har kunnat träna på heltid redan en tid, men jag har inte betalat Matti nästan någonting. Med hjälp av stödet kan han fungera som yrkestränare.

Ålder: 22

Hemort: Tammerfors

Förening: Tampereen Pyrintö

Tränare: Matti Liimatainen

Främsta meriter: FM-guld i sjukamp 2018, 2019, FM-silver i längd 2018, FM-guld i 4x100 m 2018. Representerade Finland i EM i Berlin 2018 och i VM i Doha 2019.

Personliga rekord: 100 m häck: 13.09, 200 m: 24.29, höjd: 1.85 m, längd: 6.44 m, kula: 12.72, spjut: 44.68, 800 m: 2.20,27, sjukamp: 6 339 poäng.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning