Effektivt Honka fällde HIFK

Honkas Borjas Martin (t.v.) fick slita för fullt med HIFK:s back Tuukka Andberg. Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Metroderbyt mellan Honka och HIFK lämnade ingen tvekan om det bättre laget. Med en 3-0 seger stiger Honka till tvåa i serietabellen och fortsätter titeljakten.

En publik på 3 512 åskådare fick se Honka slå HIFK i det tidiga lördagsmötet i Esbo.

Hemmalaget kom laddat till matchen och redan efter sex minuters spel nickade Lucas Kaufmann in 1-0 efter inlägg av Juha Hakola.

I andra halvan utökade Honka sin ledning till 2-0 genom en läcker frispark av spanjoren Javi Hervas. IFK:s mittback Tuukka Andberg, som gjorde sin tredje match för säsongen, protesterade hårt över domslutet för sin tackling på Borjas Martin som ledde till situationen, men förgäves.

I den 83:e minuten spikade Demba Savage drabbningen med att lägga in 3-0 för Honka.

HIFK hölls bra med i matchen genom hela nittio minuter, men i motsats till hemmalaget fick man inte mycket till stånd i anfallsväg. Honka undvek misstag med ledningen i bakfickan och mot slutet började gästerna bli frustrerade. Resultatet 3-0 speglar Honkas effektivitet i de avgörande situationerna.

Ny energi i anfallet

HIFK presenterade två nya värvningar i mötet mot Honka. Brassen Luis Henrique, som redan skrivit på för klubben för ett halvt år sedan men inte fått speltillstånd av sitt fotbollsförbund, fick visa vad han gick för redan i startelvan. Henrique kompenserade för avsaknaden av spelkänsla med en energisk prestation.

Till den andra halvan böt IFK-lotsen Tor Thodesen in den andra nya anfallaren Sakari Tukiainen. Finländaren som pangat in mål senast i den danska andraligan visade stundvis farliga tag i offensiv väg, men lyckades ännu inte öppna målkontot.

Med segern stiger Honka till tvåa i serietabellen och har nu samlat 27 poäng på 15 matcher. Ilves leder ligan med ett poäng och två matcher färre spelade. HIFK ligger åttonde.

Honka-HIFK 3-0

6 min 1-0 Lucas Kaufmann

54 min 2-0 Javi Hervas

83 min 3-0 Demba Savage

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning