Effektiva kazakstanier sänkte PK-35

Arkivbild. Sanna Saarinen (mitten) är långvarig lagkapten för PK-35 Vantaa. Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Förhandsfavoriten BIIK Kazygurt sköt fyra mål mot PK-35 Vantaa i Champions League-kvalets avslutande match och släckte därmed finländarnas hopp om avancemang. Vera Saastamoinen stod för Vandalagets enda fullträff.

Vandalaget PK-35 inledde Champions League-kvalturneringen i Tallinn starkt med att slå både FC Flora och EBS/Skála, men för avancemang krävdes ännu att man klarade av att besegra de kazakstanska mästarna BIIK Kazygurt. Ett oavgjort skulle ha räckt för Kazygurt för att gå vidare till sextondelsfinalerna.

PK-35 fick en riktigt svår början på matchen då kazakstanierna tog en 2-0-ledning redan i den första halvan med mål av Chisha Zulu och Jekaterina Babsjuk.

Hopp för en finsk comeback fanns dock med tanke på att PK-35 mot Flora vände ett liknande underläge till seger. PK-35 kontrollerade tidvis spelet under första halvan och resultattavlan visade inte hela sanningen.

En till vändning blev det dock inte. Kazygurt ångade på mål genom hela matchen och vann skottstatistiken med 19 mot Vandalagets 9 skott. En kvart hann spelas av den andra halvan tills Racheal Kundananji släckte PK-35:s hopp med att näta 3-0. Två minuter därefter spikade Marija Ilic ännu 4-0.

Finländarna spelade motiverat ända in i slutet och det bar frukt på tilläggstid. I den nittioandra minuten klev den 23-åriga Vera Saastamoinen fram och kvitterade slutsiffrorna till 1-4.

Att PK-35 klarat sig så bra som de gjorde i Champions League-kvalet var ingen självklarhet från början. De regerande finska mästarna blev degraderade ur högsta nivå till division 1 efter att Bollförbundet nekat klubben en ligalicens. I division 1 har laget dominerat och ligger på förstaplats utan att ha förlorat en enda match.

Nästa gång spelar PK-35 Vantaa på lördag i division 1 mot PKKU.

PK-35 Vantaa-BIIK Kazygurt 1-4 (0-2, 1-2)

23 min 0–1 Chisha Zulu

38 min 0–2 Jekaterina Babsjuk

60 min 0–3 Racheal Kundananji

62 min 0–4 Marija Ilic

90+2 min 1–4 Vera Saastamoinen

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning