Effektiv kvart gav fotbollsdamerna seger i kvalet

Kaisa Collin i en duell med Daniel Sofer. Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Det blev en planenlig trepoängare i VM-kvalets andra match för Finlands fotbollsdamer. En målglad kvart halvvägs in i matchen gladde den alltjämt obesegrade Anna Signeuls manskap.

Finland-Israel 4–0 (2–0)

Finlands damer ställde till med en liten målfest i VM-kvalmatchen mot Israel. Israels spelplan var att parkera bussen och täppa till så bra som möjligt men strax före pausen hittade Finland rätt. 20-åriga Kaisa Collin satte det avgörande målet medan tvåmålsskytten Linda Sällström knäckte gästernas ryggrad med en vacker nickning ett par minuter senare. Finlands fullträffar kom inom loppet av sexton minuter.

– Det gick som vi hoppades. Det är en väldigt bra grej att vi gjorde fyra mål mot ett sådant lag som Israel. Vi lyckades spela enligt Annas (Signeul) råd. Vårt självförtroende är bra och det är kul att fortsätta kvalet i januari, säger Collin som gjorde sin fjärde A-landslagsmatch mot Israel.

Finlands tre första fullträffar kom via inlägg. Sällströms första och Emmi Alanens mål kom på nickningar medan Collin petade in en studsande boll som Israels backar inte lyckades rensa. Collin och lagkompisarna firade målet med en dans framför bytesbänken.

– Vi uppfann dansen förra veckan då vi hade teambuilding där vi skulle hitta på någon uppvisning, säger Collin med ett skratt.

Collin blev utbytt efter en dryg timmes spel följd av en varm applåd. Hon har all rätt att vara nöjd med sin prestation.

– Jag är nöjd med hur jag spelade men jag hade velat spela fulla nittio minuter. Men jag gjorde ändå vårt första mål och lyckades ge några bra passningar. En helt duglig match, säger Collin.

Collin vann den inhemska skytteligan i år i silverlaget PK-35:s färger. Hennes säsong har varit en fullträff då hon också brutit sig in i landslaget med besked.

– Jag är riktigt nöjd för jag hade inte förväntat mig att ännu i år få en så stor roll. Jag har fått starta ett par matcher och också gjort två mål. Jag gillar att vi i dag satte så många inlägg in i straffområdet. Det passar mig bra, säger den målhungriga 20-åringen.

Efter segern mot Israel är Finland trea i sin kvalgrupp jämsides med Spanien och Österrike.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning