Utrikesminister Haavisto till Svenska Yle: Vi kan lösa tveksamheterna med Turkiet

– Vi tänker att alla frågor som Turkiet tar upp, de kan vi lösa, sa utrikesminister Pekka Haavisto i tisdagskvällens specialsändning mellan Svenska Yle och SVT.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) menar att Turkiets protester mot ett finskt och svenskt Natomedlemskap inte är något problem.
Turkiet har gjort det klart att deras avsikt är att stoppa Finland och Sverige från att gå med i försvarsalliansen Nato. Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har anklagat Sverige och Finland för att utgöra en fristad för terrorstämplade organisationer som kurdiska PKK och YPG.
Den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusolgu ser enligt den turkiska tv-kanalen TRT Sverige som ett större problem än Finland. Han har beskrivit Sveriges agerande som respektlöst.
Läs också: Turkiet: Sverige ett större problem än Finland
Enligt utrikesminister Pekka Haavisto har Finland haft många kontakter med Turkiet i vår.
– Jag mötte Turkiets utrikesminister i lördags tillsammans med Ann Linde. Jag har varit där två gånger, vår president har ringt till president Erdogan och så vidare.
– Vi tänker att alla frågor som Turkiet tar upp, de kan vi lösa, sa utrikesminister Pekka Haavisto i extrasändningen mellan Svenska Yle och SVT.
Pekka Haavisto menar att inträdesprocessen kan fördröjas av Turkiets protester, men att det samtidigt är naturligt att Natoländerna nu ställer krav.
– Det är en union med trettio länder och vi måste förhandla med alla dem, konstaterade Haavisto.
För ett medlemskap i Nato krävs det att samtliga av de 30 medlemsländernas parlament röstar ja.
Utrikesministern menade även att debatten i Finland mest handlat om landets egen säkerhetssituation, till skillnad från Sverige där debatten om Natomedlemskap haft många infallsvinklar, bland annat farhågor om kärnvapenplacering.
– De säkerhetsstrukturer vi har i Europa fungerar inte. De kan inte stoppa krig. Därför gjorde vi slutsatsen att vi måste göra något annat, för att stärka vår säkerhet, sa Pekka Haavisto.
ANDRA LÄSER