OAR stoppade det tyska undret

Det blev inget mirakel, inget "Wunder in Pyeongchang". Tyskland pressade de ryska KHL-stjärnorna in i det sista, men till slut vann OAR med 4–3 efter förlängning.

Tyskland och OAR möttes i en dramatisk OS-final.
25.02.2018 15:23 UPPDATERAD 25.02.2018 15:26
Ryssland och dess föregångare har radat upp OS-guld i ishockey. Tyskland hade bara två brons inför Pyeongchang.
Och med stjärnor som Ilja Kovaltjuk och Pavel Datsiuk i truppen var frågan på förhand inte om, utan snarare utan hur länge Tyskland skulle orka stå emot.
Svaret: 19 minuter och 59,5 sekunder.
Med bara en halv sekund kvar av den första perioden fick Vjatjeslav Vojnov en perfekt passning och OAR (Olympiska aktiva från Ryssland) fick till slut hål på den storspelande tyska målvakten Danny aus den Birken.
Men den här OS-upplagan av Tysklands ishockeylag var inte redo att ge upp gulddrömmarna där.
– Vi firade kort efter både Sverige och Kanada, men har hela tiden fokuserat på nästa match, säger Matthias Plachta, till vardags i Mannheim i den tyska ligan.
– Det gjorde vi inför i dag också och jag tycker att vi ska vara stolta när vi åker hem härifrån.

Missade Sotji

Tysklands OS-resa jämfördes redan inför finalen med "Miracle on ice", när ett gäng collegespelare från USA slog det mäktiga Sovjet med 4–3 i finalserien på sin väg till guldet i OS i Lake Placid 1980.
I Tyskland har OS-dramatiken även jämförts med "Wunder in Bern" (undret i Bern), det skrällartade tyska VM-guldet i fotboll 1954.
Tyskland var inte ens med i hockeyturneringen i Sotji för fyra år sedan. Men till slut kom verkligheten ifatt både undret och miraklet.
Den unga ryske superstjärnan Kirill Kaprizov avgjorde med sitt mål nästan tio minuter in i förlängningen, sedan Tyskland fått en spelare utvisad.
Det är det första ryska OS-guldet i ishockey sedan 1992.

"Viss tomhet"

Den rödklädda ryska klacken och de andra åskådarna i hockeyhallen i Gangneung bjöds på en spektakulär och dramatisk OS-final. OAR tog ledningen två gånger om, båda gångerna lyckades Tyskland kvittera. Och med bara 3.16 kvar av matchen såg Jonas Müller ut att bli stor tysk nationalhjälte med sitt 3–2-mål.
Men med bara 56 sekunder kvar av ordinarie speltid – i numerärt underläge – kvitterade Nikita Gusev och tvingade fram en förlängning.
Pressen har varit stort på OAR-spelarna. Den decimerade ryska truppen, som efter dopningsskandalen i Sotji inte ens fick tävla som Ryssland, hade bara tagit ett enda guld inför ishockeyfinalen.
Glädjekaoset som bröt ut när Kirill Kaprizov till slut gjorde 4–3 innehöll nog en dos lättnad också.
– Det här var den galnaste matchen någonsin. När vi fick en utvisning med två minuter kvar trodde jag ärligt talat inte att vi skulle bli olympiska mästare, säger Ilja Kovaltjuk.
– I morgon kommer vi nog att känna en viss tomhet, men så är vi idrottare. Vi sätter upp nya mål för oss själva.

ANDRA LÄSER