Israel och Hamas kan vara på väg mot eldupphör

Stridigheterna kring Gaza har gått in på sin elfte dag – samtidigt som omvärldens försök att kyla ner konflikten fortsätter. Ett eldupphör kan dock vara nära förestående, enligt källor och företrädare för båda parter.

Arbete pågår för att laga en vattenledning som skadats i ett israeliskt flyganfall mot Khan Younis i södra Gaza.
Israelisk militär fortsätter med sina flygbombningar av Gaza samtidigt som fler raketer har avfyrats från den Hamaskontrollerade landremsan.
USA:s president Joe Biden har uppmanat Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att försöka trappa ned stridigheterna så att vapnen kan tystna. Och enligt en egyptisk säkerhetskälla har parterna med hjälp av medlare i princip enats om ett eldupphör, även om det fortfarande förhandlas om detaljerna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Tystnar vapnen?

– Jag tror att de pågående ansträngningarna för ett eldupphör kommer att lyckas, säger Moussa Abu Marzouk, en senior politisk företrädare för Hamas, till den libanesiska tv-kanalen al-Mayadeen.
– Jag väntar mig att eldupphör kan nås inom en dag eller två och att det kommer att ha sin grund i en ömsesidig överenskommelse.
Liknande tongångar kommer från israeliskt håll. Ett eldupphör är att vänta inom ett par dagar och nedtrappningen kommer att ske steg för steg, enligt en senior israelisk källa med insyn i förhandlingarna som The New York Times hänvisar till.

Tillbakavisar

Officiellt har dock Israel förnekat att några förhandlingar pågår eller att ett eldupphör skulle vara nära förestående. Men det kan vara ett sätt att försöka sätta press på Hamas genom att visa att Israel inte heller räds en eskalering av konflikten.
The Wall Street Journal skriver att ett eldupphör mellan Israel och Hamas kan komma att träda i kraft under fredagen. Men när Israels underrättelseminister Eli Cohen i public service-radion fick frågan om det skulle kunna inledas så snart svarade han:
– Nej. Det finns definitivt en betydande internationell press... men vi kommer att avsluta operationen när vi bedömer att vi har uppnått våra mål.
227 palestinier har dödats sedan konflikten blossade upp på nytt den 10 maj, enligt Gazas hälsomyndighet. Tolv israeler har dödats, enligt polisen.
ANDRA LÄSER