Förändrade Black Lives Matter deras relation till hiphoppen? Det viktiga är att vara medveten om sina privilegier, säger medlemmarna i Helsingforsbaserade Drifter's Collective

Vad betyder det att vara vit hiphoppare och vilket ansvar har man i förhållande till den kultur man öser ur? Medlemmarna i skivaktuella Drifter's Collective säger att Black Lives Matter-rörelsen tillförde en ny nivå av medvetenhet i debatten kring kulturell appropriering. – Vi känner vårt ansvar, men vår sits är en annan än om vi skulle tjäna stora stålar.

Vi är inte nästa stora release från Warner som du hör på topplistorna nästa vecka. Men vi är bandet du kanske nästa gång ser på Semifinal eller Korjaamo och stolta över det, säger medlemmarna i Drifter's Collective. Från vänster Victor Bäck, Andreas af Enehielm, Fredrik Ginman och Alec Koskinen.

Ett år har gått sedan rapparen George Floyd kvävdes ihjäl av polismannen Derek Chauvin på gatan i Minneapolis. Händelsen gav fart åt folkrörelsen Black Lives Matter som krävde ett stopp för det godtyckliga polisvåldet som drabbat i synnerhet svarta. När rörelsen över en natt fick nya anhängare i världens alla hörn bland privatpersoner och företag som ville göra upp med sitt förflutna gick det så snabbt att ordet "vittvätt" samtidigt fick ytterligare en innebörd.

ANDRA LÄSER