Rafael Donner i skarpt angrepp mot Svenska Yle — Kia Svaetichin svarar: jag vill också ha ett hus på landet

Rafael Donner skriver i ett långt inlägg på Facebook att han inte kan svälja det som journalisten Kia Svaetichin påstår om honom och hans familj i det senaste avsnittet av Svenska Yles podd Sällskapet.

Ninni och Rafael Donner framför huset de renoverar i serien Längtan till landet.
Sandra Brobornsandra.broborn@hbl.fi
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
13.01.2023 20:06 UPPDATERAD 16.01.2023 09:41
I det senaste avsnittet av Svenska Yles podcast Sällskapet diskuterar Kia Svaetichin, Petra Laiti och Biffen Ahonen tv-serien Längtan till landet om Rafael och Ninni Donners husrenovering. De säger bland annat att parets sex veckor gamla dotter är en så kallad ”nepo baby”, alltså ett barn som gynnas av sina föräldrars kulturella kapital i stället för sina meriter.
I slutet av poddavsnittet säger Svaetichin bland annat att ”så fort Rafaels och Ninnis baby kan gå, så kan hon gå skrattande till banken, plocka ut sina royalties och renovera ett gammalt trähus!” och att husrenoveringen finansierats av arvet efter pappan Jörn Donner.
– Jag tycker att det är väldigt problematiskt att Svenska Yle först insisterar på att vi i tv-serien Längtan till landet, som de är beställare för, ska uttala sig om hur vi har finansierat renoveringen och att de sedan väljer att göra innehåll där de raljerar om ämnet. Därutöver använder de felaktig information som bas för att angripa mig, min fru och min dotter, säger Rafael Donner när HBL ringer upp.

ANDRA LÄSER