Finlandssvensk får prestigefyllt stipendium för krigsrapportering

Journalisterna Antti Kuronen och Johanna Vehkoo får stipendier på 5 000 euro var av Journalistförbundet.

Antti Kuronen och Johanna Vehkoo har på var sitt sätt utmärkt sig som förkämpar för yttrandefrihet, anser Journalistförbundet.
Bille Sirénbille.siren@hbl.fi
01.12.2022 20:59
Ylejournalisten Antti Kuronen och frilansjournalisten Johanna Vehkoo får Journalistförbundets hedersutmärkelse och 5 000 euro var i stipendium. Det här blev klart på Journalistförbundets fullmäktigemöte på torsdagen, där utmärkelsen Yttrandefrihetens sabel delades ut. Stipendierna delas ut vart fjärde år till sådana som förtjänstfullt försvarar yttrandefriheten.
Finlandssvenska Kuronen belönas för att ”uthålligt och systematiskt” ha rapporterat från krigshärdar och andra farliga områden. Han har de senaste åren gjort sig känd genom inslag och reportage från fronten i Ukraina, IS-läger i Syrien och konflikten i Nagorno-Karabach.
”Han beskriver sammanhang, krigets följder och lyfter fram hur civila lider – på samma gång främjar han yttrandefriheten. Han blundar inte för svåra ämnen, till exempel för verkligheten kring massgravar”, skriver förbundet i sin motivering.
Den andra stipendiaten Johanna Vehkoo belönas för sin ihärdighet i en rättsprocess där yttrandefrihet stått i centrum.
2016 kallade Vehkoo Junes Lokka för nazistclown och rasist i ett Facebookinlägg, varpå Lokka drog Vehkoo inför rätta för ärekränkning. Efter en fem år lång rättsprocess friades Vehkoo av Högsta domstolen i januari 2022. Vehkoo berör ämnet i boken Oikeusjuttu från 2021.
”En lång rättsprocess slutade till slut bra men det rättsliga beslutet, som lyfte fram brister i vårt rättssystem, skulle inte ha fötts utan Vehkoos envishet och vilja att kämpa för sin sak”, skriver förbundet i sin motivering och fortsätter:
”Vehkoo har via sitt eget exempel lyft fram ett fenomen som blir allt vanligare, att journalister försöker tystas ner genom hot och riktade trakasserier. (…) Vehkonen har varit en förkämpe för yttrandefriheten.”

ANDRA LÄSER