"För Galaxys del är framtiden öppen" – HBL reder ut sommarens historiska förändringar i Östersjötrafiken

Sommarens rockader i Östersjötrafiken är ett skifte från en lång tradition av benhård konkurrens om passagerarna. Men kommer läget att återgå till det normala? Experternas åsikter går i sär.

Har Tallink förlorat kampen om Åbo-Stockholm-rutten? På bilden Baltic Princess, som går till Kapellskär i vinter.
Fredrik Häggmanfredrik.haggman@hbl.fi
26.08.2022 05:00 UPPDATERAD 26.08.2022 16:03
Experterna är eniga: sommarens sjöfartsnyheter är en stor förändring för Östersjötrafiken. De fartygsförflyttningar som nu har gått igenom innebär att resenärernas alternativ mellan Sverige och Finland skärs ned rejält. 
Det började i juli då Tallink Silja meddelade att svenskflaggade Galaxy dras bort från linjen Åbo-Stockholm för att i stället hyras ut till Nederländerna, där den ska användas som flyktingboende. Följande drag stod Viking Line för, då man offentliggjorde att trotjänaren Amorella har sålts. Trafiken mellan Helsingfors och Stockholm sköts tills vidare enbart med systerfartyget Gabriella.
Den senaste stora nyheten kom förra veckan, då Tallink Silja meddelade att den andra Åbofärjan, Baltic Princess, börjar anlöpa Kapellskär i stället för Värtahamnen i Stockholm. Kapellskär ligger i Norrtälje, 90 kilometer nordost om Stockholm. Resultatet är att linjen Åbo-Stockholm trafikeras av bara två fartyg och linjen Helsingfors-Stockholm bara av tre.

ANDRA LÄSER