Tavaststjerna skrev sitt genombrott på ett torp i Nordsjö

Under coronapandemin fick stadsdelsföreningen Nordsjö Samfundet lust att hitta på ett digitalt kulturprojekt med lokalhistorisk förankring. En podcast om författaren Karl August Tavaststjerna är resultatet av satsningen.

Podden om Tavaststjerna spelades in på Sjökullatorpet i Nordsjö. Carl Alm (till vänster) står för regin och dramaturgin och Matti Raita för ljuddesignen när de intervjuar Kristina Malmio som är professor i nordisk litteratur.
Jonas Forsbacka
11.05.2022 06:02
Den finländska författaren Karl August Tavaststjerna spenderade somrarna 1881 och 1883 på Sjökulla torp i Nordsjö. Söndagen den 15 maj har Nordsjö Samfundet premiär för en tvåspråkig podcast om kulturprofilen, som släpps två dagar efter hans 162-årsdag.
– Han bodde på torpet när han skrev sin första diktsamling För morgonbris, som också gjorde honom känd, säger skådespelaren Carl Alm som är poddens regissör och bosatt i Nordsjö.
Podden är drygt 40 minuter lång och heter Karl August Tavaststjerna – Sjökullan runoileva kesävieras – Den poetiska sommargästen på Sjökulla torp, och publiceras på Nordsjös hemsida.
Alm berättar att poddlyssnarna får ta del av intervjuer med författaren Merete Mazzarella och docent Kristina Malmio som är sakkunniga i Tavaststjernas livsverk. Skådespelaren Wilhelm Grotenfelt tolkar tre av Tavaststjernas dikter på svenska och Nordsjö Samfundet har beställt nykomponerad musik av Mirva Tarvainen som uppträder med tonsättningar av Tavaststjernas dikter i podden.

Glöms bort

Tavaststjerna är känd som en pionjär som introducerade realismen och senare naturalismen inom litteraturen på svenska i 1800-talets Finland. Alm håller ändå med om att han trots det kanske inte är lika läst som andra författarstjärnor från samma århundrade, såsom Runeberg och Topelius.
– Podcasten vill lyfta att det inte finns någon orsak att glömma Tavaststjerna. Den handlar om hans storhetstid och plats i det moderna genombrottet, och om en mycket spännande författare med ett spännande livsöde, säger Alm.
Tavaststjernas första roman Barndomsvänner utkom 1886. Han är begravd på Sandudds begravningsplats i Helsingfors.
Karl August Tavaststjerna föddes i S:t Michel och dog i Björneborg, men spenderade två somrar på Sjökulla torp i Nordsjö intill Kallvikens badstrand.

37 000 potentiella lyssnare

Det finns inga dagboksanteckningar från de två somrarna som Tavaststjerna spenderade i Nordsjö, berättar Alm. Men författaren har förmodligen fått besök av vänner och bekanta vid torpet. I dikter skrivna i Nordsjö förekommer segling och vackra beskrivningar av havet och naturen. Och när man läser en av hans kändare dikter Långsamt som kvällsskyn får man intrycket av att det kan ha förekommit romantiska möten under somrarna i Nordsjö, konstaterar Alm.

Vem är målgrupp för podden?

– Vi har i första hand tänkt på alla Nordsjöbor som är intresserade av sin lokalhistoria. Men varför inte vem som helst med kulturintresse, säger Alm.
På söndagen kan man fira poddsläppet med arbetsgruppen på Sjökulla torp mellan klockan 13-16.

ANDRA LÄSER