Bilfabriken i Nystad inleder nya samarbetsförhandlingar

En minskad orderstock tvingar bilfabriken i Nystad till permitteringar, meddelar bolaget Valmet Automotive.

Valmet Automotives bilfabrik i Nystad inleder samarbetsförhandlingar som omfattar produktionspersonalen – igen.
Valmet Automotives bilfabrik i Nystad inleder samarbetsförhandlingar. Samarbetsförhandlingarna omfattar personalen på produktionssidan i bilfabriken och kan leda till permitteringar på upp till nittio dagar. Enligt Valmet Automotive kommer inga anställda att sägas upp.
Det har gått knappt sex veckor sedan bilfabriken i Nystad avslutade sina senaste samarbetsförhandlingar. Också de förhandlingarna berörde produktionspersonalen, och resultatet blev att anställda permitterades i upp till nio veckor.
Valmet Automotive motiverade de förra samarbetsförhandlingarna med en tillfällig minskning i orderstocken. Då räknade bilfabriken med att produktionen återgår till den planerade nivån i januari 2020.
Nu heter det i stället att produktionen når den planerade nivån först i februari 2020, vilket skapar ett behov av nya permitteringar.
Samarbetsförhandlingarna gäller inte Valmet Automotives batterifabrik i Salo. I slutet av 2018 hade Valmet Automotive sammanlagt 6 000 anställda i Finland, Tyskland, Polen och Spanien.
ANDRA LÄSER