Knipans visslande vingslag och måsarnas rop är tecken på att de första flyttfåglarna har hittat tillbaka till Finland. I takt med att vädret blir varmare och isen smälter görs allt fler observationer av flyttfåglar.
Först är det de så kallade kortflyttarna som återvänder, alltså fåglar som övervintrar i Europa och i närheten av Finland. Sjöfåglarna syns ofta till så fort isen har gått och havet ligger öppet igen. Sedan beror takten på återflyttningen till stor del på väder och vind. För att spara energi flyger fåglarna när det är medvind och under soliga och klara dagar är sikten god och flyttvädret ofta gynnsamt. En del arter migrerar också på nätterna.
De senaste dagarna har kraftiga sydliga vindar bidragit till att flyttfåglar som bland annat tofsvipor, sånglärkor, ringduvor, skogsduvor, gråhägrar, knipor, grågäss, gråtrutar, starar och tranor har anlänt till Finland.
Och de första skrattmåsarna kom till Helsingfors för några dagar sedan, berättar city-fågelskådaren och biologen Christa Granroth.

Att knölsvanen syns till igen när isen smultit är ett tydligt vårtecken.
Granroth har redan hunnit med en runda i Brunnsparken när vi träffas på morgonen klockan 9 vid stranden i södra Helsingfors. I vattenbrynet vid Ugnsholmen ligger ett svanpar med sin fortfarande gråa unge från fjolårets kull.
– Många knölsvanar övervintrar i Finland på platser där havet är öppet. Däremot är sångsvanarna flyttfåglar och en stor del har redan återvänt, säger hon.
Utrustad med kikare runt halsen, tubkikare och kamera i ryggsäcken har hon spanat in knipor, storskrakar och en kanadagås som nyligen anlänt till Finland under morgonen. Men inga stora återflyttande fågelplogar har ännu synts till, konstaterar Granroth.
– Jag tror att den verkliga vårflytten kommer i gång den här veckan om det blir varmare. Nu ligger fortfarande isen på flera håll vid stränderna i Helsingfors, säger hon.

Nästan dagligen brukar Granroth gå ut i Helsingfors och fågelskåda.
Största delen av världens fåglar är flyttfåglar. Fåglarna migrerar framför allt på jakt efter mat.
– Nu har fåglarna bråttom tillbaka för att hitta den bästa häckningsplatsen först så att ingen annan tar den. De är födda här och därför kommer de tillbaka, säger Christa Granroth.

En nyanländ knipa simmar omkring i havet utanför Skifferholmen i södra Helsingfors.

En gråhäger vid Tölöviken 24 februari 2023. Gråhägern övervintrar vanligtvis i västra och södra Europa och är bland de första fåglarna som återvänder till Finland när vattendragen är isfria efter vintern.
I parkerna kan man redan höra småfåglar som gråsparvar, trädkrypare, steglitser och trastar kvittra sin vårsång och lockningsläten. En del av småfåglarna flyttar söderut, men många stannar också kvar i Helsingfors under vintermånaderna.
– Ju varmare vädret blir nu, desto mer högljudd kommer vårsången att bli, säger Granroth.
Granroth försöker dagligen få in åtminstone en promenad runt Tölöviken, till sjukhusområdet i Lappviken, längs med stranden i Eira eller till Tjärholmen för att följa fåglarnas liv och rörelse.
– Det är härligt att få tillbringa så mycket tid utomhus och höra alla vårens ljud. Om det kommer någon raritet som man själv observerar så känns det som en lottovinst, säger hon.

Den lilla och färgsprakande kungsfiskaren flyttar oftast söderut. Men om bäckar och åar är isfria klarar den också av att övervintra i Finland. Den här kungsfiskaren har hållit till vid en bäck i Esbo i vinter.
Efter kortflyttarna kommer fåglarna från tropikerna
Efter att kortflyttarna anlänt i mars och april anländer de tropikflyttande och insektsätande fåglarna som tillbringat vintermånaderna söder om Sahara eller i södra Asien. Senast i mitten av maj brukar de flesta fåglarna som flugit från andra sidan jordklotet ha hittat hem till sina häckningsplatser.
Jordens magnetfält, stjärnorna, solen och månen och fåglarnas visuella minne och inre kompass hjälper dem att orientera sig över dessa enorma avstånd. Samtidigt är fåglarnas förmåga att orientera sig rätt över tusentals kilometer fortfarande i flera avseenden en olöst gåta för forskare.
– Till exempel silvertärnorna som kommer från Antarktis och rosenfinkarna som övervintrat i Indien och Pakistan flyger tusentals kilometer, säger Granroth.

Fågelskådaren Christa Granroth på Skifferholmen i Helsingfors
Rikt fågelliv i Helsingfors
Vi styr stegen mot Skifferholmens frostiga klippor och möts av en annan ivrig fågelskådare, Tuomas Lukkarinen, som spanar ut över horisonten och gnistrande isflak som flyter omkring i vattnet. Lukkarinen är en rutinerad fågelskådare. Han har observerat fåglar i 61 års tid, sedan han var 12 år gammal.
– Det är väldigt lugnt i dag. En skarv såg jag flyga där ute men utöver det inget nytt, säger han.

Tuomas Lukkarinen fågelskådar året om. – Jag har redan sett 105 olika fågelarter i år, säger han.
– Visst är det roligt när flyttfåglarna kommer och om man skådar en ovanligare fågelart piggar det alltid upp, säger han.
Bägge brukar aktivt lägga in sina fågelobservationer på webbplatsen Tiira som samlar privatpersoners observationer runtom i landet och upprätthålls av föreningen Birdlife Finland. I tjänsten kan man följa vilka fåglar som återvänt efter vinterflytten och var de påträffats.
Det intensiva lant- och skogsbruket, sämre tillstånd i vattendragen och klimatförändringen är faktorer som hotar fågelbestånden i Finland, har bland annat en rapport av Birdlife Finland visat 2021. Granroth har trots allt inte märkt av en tydlig förändring beträffande någon viss art i de områden i Helsingfors där hon rör sig.

Nu väntar ivriga fågelskådare på att flyttfåglarna ska uppenbara sig vid horisonten. – Det skulle vara fint att få se en flock tofsvipor som kommer hit över havet i dag, säger Christa Granroth.
Lukkarinen och Granroth är eniga om att Helsingfors är en utmärkt stad för fågelentusiaster.
– Naturen är så mångsidig här. Platser som Gammelstadsviken, Centralparken, Vik och Nordsjö är bra platser att besöka, säger Tuomas Lukkarinen.
- Fågelskådning
- Tölöviken
- Fåglar
- Helsingfors
- Finland
- Skifferholmen
- Brunnsparken
- Europa
- Lappviken
- Henry Allards park
- Gammelstadsviken
- Esbo
- Sahara
- Asien
- Pakistan
- Indien
- Antarktis
- Vårtecken