Analys: Ryssland placerar kärnvapen i Belarus – borde vi vara oroliga i Europa?

Enligt Rysslands president Vladimir Putin har Belarus redan tio stridsplan som kan avfyra kärnvapen. Tvingas USA och Nato reagera?

Ett ryskt SU-35-stridsplan landar under en militärövning i Belarus i januari 2022. Bilden är distribuerad av ryska försvarsministeriet.
Marcus Lindqvistmarcus.lindqvist@hbl.fi
27.03.2023 21:16 UPPDATERAD 28.03.2023 10:51
Den ryska presidenten Vladimir Putin meddelade under söndagen att Ryssland placerar taktiska kärnvapen i Belarus, en av Rysslands få bundsförvanter. Det var inte ett helt oväntat besked. Då Putin besökte Belarus i december, meddelade länderna om att Ryssland ska utbilda belarusiska stridspiloter att använda kärnvapenstridsspetsar. I februari 2022 genomförde Belarus president Alexandr Lukasjenka en iscensatt folkomröstning, för att driva igenom en ändring i grundlagen för att tillåta kärnvapen på belarusiskt territorium. Ryssland har också levererat till Belarus Iskender-kryssningsrobotar med 500 km räckvidd som kan förses med kärnvapensstridsspetsar. Enligt Putin har Belarus också redan tio stridsplan som byggts om för att bära kärnvapen.
Putins besked väckte uppmärksamhet i omvärlden. Det var många som tolkade det som ett hot mot Europas säkerhet. Ukraina krävde att FN-säkerhetsrådet sammankallas. Det var också det som var Putins avsikt. Sedan Ryssland inledde sitt invasionskrig i Ukraina 2022 har Putin upprepade gånger använt hotet om kärnvapen som ett avskräckande vapen. Oftast då Ryssland mött motgångar i kriget.
Strategiskt sett har Putins drag inte stor betydelse. Det tillför inget till Rysslands kärnvapenkapacitet. Ryssland har fortfarande inget att vinna på att faktiskt använda sig av kärnvapen. USA:s reaktion var förståeligt återhållsam.

ANDRA LÄSER