Leopard från Polen redan framme i Ukraina

Polen har redan levererat de första stridsvagnarna av typen Leopard 2 till Ukraina – och säger sig vara redo att hjälpa till även vad gäller stridsflygplan. Samtidigt har USA presenterat ännu ett hjälppaket, med bland annat dödliga ”kamikazedrönare”.

En Leopard 2. Arkivbild.
24.02.2023 13:45 UPPDATERAD 24.02.2023 16:41
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki presenterade leveransen av stridsvagnar under sitt besök i Kiev på fredagen. Det innebär att de första Leopard 2 från västvärlden är på plats snabbare än beräknat.
– Vi kunde leverera våra stridsvagnar med mycket kort varsel … och om några dagar kan vi även skicka väldigt bra PT-91 tanks till Ukraina, säger Morawiecki i Kiev, och uppger enligt AFP att det rör sig om 60 stycken.
Försvarsminister Mariusz Blaszczak säger att fyra polska Leopard 2 ”redan är i Ukraina”. Totalt har Polen sagt att man ska skicka 14 Leopard till landet.

”Ge oss vingar”

Även en rad andra länder har sagt att de ska bidra med sådana stridsvagnar, sedan tillverkningslandet Tyskland gett grönt ljus. Bland dem finns Kanada och Norge. Även Sverige ska skicka Leopard 2 – upp till tio stridsvagnar enligt ett besked på fredagen.
Ukraina har desperat bett om moderna stridsvagnar, en avgörande del i arsenalen för att både kunna hejda ryska offensiver och starta en egen våroffensiv mot invasionsstyrkorna.
När västledare för en månad sedan gick med på att skicka såväl Leopard som brittiska Challenger och amerikanska Abrams följde Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj upp det med maningen ”ge oss vingar” – med andra ord stridsflygplan.

Kan slå ut fordon

Det har USA och andra stormakter ännu inte gått med på. Men de östeuropeiska länder som brukar gå i bräschen för ny hjälp till Ukraina är otåliga.
– Ja, vi är redo att hålla i utbildning för F-16-stridsplan i Polen, säger Morawiecki enligt medier i Kiev.
– Jag understryker att sådant alltid ska ske med enighet i en bredare koalition, men Polen är redo.
I väntan på det lade USA på fredagen fram ännu ett mångmiljardpaket med militärt stöd. Bland annat skickas ny ammunition och olika typer av drönare. Som exempel nämner försvarshögkvarteret Pentagon den avancerade Switchblade 600, ”kamikazedrönare” som kostar kring 10 000 euro styck och kan slå ut stridsfordon.

ANDRA LÄSER