Ahtisaari lämnar CMI - vill ha Stubb som efterträdare

President Martti Ahtisaari avstår från posten som styrelseordförande i konfliktlösningsorganisationen Crisis Management Initiative (CMI) som han själv har grundat.

Han föreslår att tidigare statsministern Alexander Stubb ska efterträda honom.
Ahtisaari tänker koncentrera sig på att stöda CMI:s fredsarbete som rådgivare och expert.
– För mig är det också i fortsättningen viktigt att CMI fortsätter sitt arbete som en av världens mest uppskattade konfliktlösningsorganisationer, säger Ahtisaari i ett pressmeddelande.
Ahtisaari, som fyller 80 år i juni, grundade CMI 2000 då hans mandat som Finlands president tog slut. Han fick Nobels fredspris för sina insatser 2008.
CMI motiverar valet av Stubb till ny styrelseordförande med hans långa erfarenheter av ledande poster inom politiken. Stubb har enligt CMI ett omfattande internationellt kontaktnät och han förstår den nya generationens sätt att påverka.
– Styrelseordförandeskapet är en stor ära för mig. CMI:s kunnande i konfliktslösning är i toppklass. Jag vill ödmjukt lära mig nytt på ett område som jag är mycket intresserad av. Jag har alltid ansett att finländarna hör till de bästa fredsmäklarna i världen, säger Stubb.

Mångfaldig minister

Alexander Stubb har lång erfarenhet av ministerjobb. Förutom statsminister har han också varit bland annat utrikesminister samt Europa- och utrikeshandelsminister. Stubb har också arbetat länge med olika uppdrag inom EU.
CMI:s styrelse ansvarar för organisationens strategi på lång sikt, de viktigaste ekonomiska besluten, valet av nya medlemmar samt utnämningen av verksamhetsledaren.
ANDRA LÄSER