Lejonhjälten Anttila: "En hel del gåshud"

Kvartsfinalen mellan Finland och Slovakien var nästan spöklikt lik kvartsfinalen från VM 2019. Den största orsaken till déjà vu-upplevelsen: Marko Anttila.

"Mörkö" Marko Anttila axlade hjälterollen precis som i VM 2019.
Kosice, Slovakien. Den 23 maj 2019. Finland och regerande världsmästaren Sverige är inblandade i en hisnande kamp om en plats i VM-semifinalerna. Finland ligger under med 3–4 och klockan tickar olycksbådande.
Finland jagar ursinnigt en kvittering utan målvakt. Och då en och en halv minut återstår stiger en hjälte fram.
En totalt oväntad sådan. Marko Anttila. Fjärdekedjans grovjobbare som inte gjort ett endaste mål hittills i turneringen. Anttila petar in 4–4 på en retur och Sakari Manninen vinner matchen i förlängning.
Tammerfors, Finland. Den 26 maj 2022. Finland och Slovakien, en stor underdog, är inblandade i en hisnande kamp om en plats i VM-semifinalerna. Finland ligger under med 0–2 efter en tidig kalldusch i första perioden.
Då stiger en hjälte fram. En totalt oväntad sådan. Marko Anttila. Fjärdekedjans grovjobbare som inte gjort ett endaste mål hittills. Anttila styr först in Niklas Frimans skott i slutet av första och kvitterar sedan matchen till 2–2 i början av andra med ett handledsskott efter en slovakisk försvarsmiss.
Sakari Manninen vinner sedan matchen i tredje perioden och till slut vinner Finland med 4–2.
Det går inte att skriva ett bättre manus än det här.
Eller kanske ändå? Hade Anttila ännu gjort hattrick så hade storyn varit perfekt. Och det var faktiskt nära att det hade blivit ett hattrick då Lejonen i slutsekunderna fick ett två-mot-en-anfall mot det tomma slovakiska målet. Saku Mäenalanen passade åt Anttila, men han valde att passa tillbaka och inte fullborda sitt hattrick. I stället spikade Mäenalanen slutsiffrorna med 59.59 på klockan.
– Inte gör man mycket med hattar här, säger Anttila och syftar på hattricket.
– Dessutom är Saku mycket bättre än jag på att sätta puckar i tomt mål, fortsätter den stora lejonhjälten leende.
Under kvällens tredje måljubelhög där Anttila medverkade fick "Mörkö" feedback av kedjekompisen Mäenalanen.
– Något sade han. Han var väl arg när jag inte själv gjorde målet.

Fjärdekedjan på hugget

Anttilas, Mäenalanens och Björninens fjärdekedja har inte haft den bästa turneringen hittills och framför allt Anttila har haft en svår vår överlag efter flytten från KHL hem till FM-ligan och Ilves. Den svaga trenden har fortsatt i landslaget – men just nu är Anttila igen den mest älskade ishockeyspelaren i Finland.
– Förstås känns det bra, speciellt då det blev seger och man kunde hjälpa laget. Vår kedja har hela tiden försökt förbättra vårt spel och vara effektivare. Det var en fin ishockeykväll. Slovakien gjorde det svårt för oss genom att speciellt i början vara på hugget. Nå, vi hittade sedan åter en väg till segern. Det får vi vara stolta över, säger Anttila.
Efter att först Mikael Granlund och sedan Jussi Olkinuora, vars nolla spräcktes efter 189 minuter och 55 sekunder, fått hemmapubliken i Tammerfors att vråla ut sin kärlek gentemot sig var det nu Anttilas tur.

"En hel del gåshud"

Publikens dån ökade varje gång han fick pucken och efter att Anttila utsågs till matchens bästa spelare skanderade drygt 11 000 människor hans smeknamn, "Mörkö".
– Under dessa två veckor man fått spela här har det blivit en hel del gåshud. Vi ska njuta av det här. Det här är väldigt fint.
Tillbaka till Slovakien och 2019. I semifinalen ställdes Finland mot ett grymt starkt Ryssland. Efter 50 minuter står det 0–0 då Kevin Lankinen agerar levande vägg. Plötsligt får Finland ett anfall och ett skott på mål. Först på returen: Marko Anttila.
Och resten är historia. Om Anttila ska fortsätta sina hjältedåd i samma stil som i Kosice och Bratislava där han sedan avgjorde VM-finalen med två fullträffar återstår att se.
Men visst finns det mycket likheter mellan VM 2019 och VM 2022.

Kvartsfinalerna i VM

Finland-Slovakien 4–2 (1–2, 1–0, 2–0)
I: 8.17 Adam Sykora (Mario Lunter) 0–1, 15.16 Pavol Regenda (Michal Ivan, Samuel Takac) 0–2, 18.27 Marko Anttila (Niklas Friman, Ville Pokka) 1–2.
II: 23.44 Anttila 2–2.
III: 44.01 Sakari Manninen (Jere Sallinen, Mikko Lehtonen), 59.59 Saku Mäenalanen (Anttila, Hannes Björninen).
Schweiz-USA 0–3 (0–2, 0–0, 0–1)
Sverige-Kanada 3–4 e förl. (2–0, 1–0, 0–3, 0–1)
Tyskland-Tjeckien 1–4 (0–2, 0–1, 1–1)

Lördagens semifinaler i VM

14.20 Finland-USA
18.20 Kanada-Tjeckien
ANDRA LÄSER