Polisen: Medborgarnas uppgift är inte att lösa brott – att svartmåla misstänkta på sociala medier kan vara mot lagen

Om man misstänker ett brott ska man kontakta polisen och inte lägga ut sina teorier på sociala medier. Det säger polisen i ett pressmeddelande.

Att dela personuppgifter i samband med brottstankar på sociala medier kan vara brottsligt.
SPT
19.02.2020 20:57
I ett utskick påminner Polisinrättningen i Inre Finland om att privatpersoner som utmålar misstänkta gärningsmän på sociala medier kan göra sig skyldiga till brott.
Bakgrunden ligger i ett fall där en person i en röd paketbil har misstänkts locka minderåriga in i sin bil i Ylöjärvi. En polisanmälan gjordes om paketbilen i början på februari. Polisen meddelar att man avbrutit undersökningen på grund av att fallet inte har uppfyllt brottsrekvisit.
Fallet har dock väckt stort intresse på sociala medier. Enligt polisen har privatpersoner delat bilder och registernummer på olika röda paketbilar. På tisdagen attackerade ett ungdomsgäng ett företags bil med stenar, på grund av att den var röd.
Nu på minner polisen om att det kan vara brottsligt att dela dylika bilder och misstänkta personers identiteter på sociala medier.
"Medborgarnas uppgift är inte att undersöka om någon har gjort sig skyldig till ett brott eller inte. Ännu mindre hör det till medborgarnas uppgifter att ta lagen i egna händer och bestämma att en person är gärningsman och att rikta hot eller andra åtgärder mot denne", meddelar man från Polisinrättningen i Inre Finland.
Genom att dela bilder och personuppgifter på internet kan man bland annat göra sig skyldig till ärekränkning.
Om man misstänker ett brott ska man alltid vända sig till polisen först, och inte skriva om det på sociala medier, avslutar polisen.

ANDRA LÄSER