En serie om de uppklarade brotten

Operation Bravo, värdetransportrånet i Åbo i fjol och taximordet 2001 är några av de kriminalfall som den nya serien om finska brott tar sig an.

True crime. Arman Alizad är affischnamnet för Nelonens nya brottssatsning.

Arman och Finlands brottsmysterier sänds i Nelonen måndagar kl. 22.00, repris tisdagar kl. 23.05, onsdagar kl. 22.00, torsdagar kl. 23.05, söndagar kl. 00.45, Jim fredagar kl. 21.00, lördagar kl. 00.15 och måndagar kl. 21.00.

Olösta brott har man väl sätt serier om; det torde nästan vara ovanligare med en hel serie om brott som faktiskt blev lösta. Men nya tiodelade Arman ja Suomen rikosmysteerit är faktiskt en sådan serie, som tar upp tio finska fall som alla blivit uppklarade.
Låt oss först klargöra ett par saker.
Serien marknadsförs som Arman Alizads. Det är ett pr-trick. Arman Alizad är ett av de starkaste finska tv-varumärkena just nu, han är Venlabelönad, och har förvisso gjort programserier där han varit det upplevande och programledande subjektet. Till den här serien har han däremot bara lånat sin röst och sitt ansikte som berättare. Det är alltså inte Arman Alizad som är aktören här som åker runt med kamerateamet och intervjuar folk. Han står i ett mörkt rum och pratar. Seriens upphovsman, regissör och manusförfattare är i stället Kimmo Leed.
För det andra saluförs serien som en true crime-produkt, vilken är en av de hetaste tv-genrerna just, ett triggerord som får brottsintresserade tittare att salivera av intresse. Det mesta som handlar om brott som skett på riktigt är förstås i någon bemärkelse true crime, men det finns också en mer avancerad form av genren, som kräver omfattande grävjobb av journalisten, som gärna också får framföra nya, egna teorier om vad som egentligen hände. Det här är inte en sådan serie. Eftersom alla brotten är lösta är det är bara att rapportera det som hänt, från början till slut.
Men även om det finns mera sofistikerade varianter av genren kommer säkert det här är locka sina tittare; brott intresserar som sagt. Först ut i kväll är fallet där en 44-årig kvinna försvann under en resa till Estland i början av nittiotalet. Det tog polisen nästan två decennier att lösa fallet – vars utredning lades ner och togs upp igen flera gånger – innan fallet blev uppklarat.
Ingen hängs ut med fullständiga namn här, inga bilder av offer och förövare visas. Det är förstås av hänsyn till anhöriga, och sådana hänsyn ska också tas, men det blir onekligen torftigare tv utan ansikten på dem det handlar om. Så varför göra tv och inte exempelvis radio av detta? Kanske för att vi i true crime-genren har betydligt högre krav på radio än på tv efter podcaster som Serial.

ANDRA LÄSER