Flyktingfartyg räddar Tallink – sex av femton uthyrda båtar ger klirr i kassan

Tallink redovisar ett tredje kvartal som enligt vd börjar närma sig det resultat koncernen gjorde före coronapandemin. Uthyrningen av fartyg har speciellt utanför högsäsong gett koncernen en ny inkomstkälla.

Isabelle är ett av de fartyg Tallink har hyrt ut som flyktingförläggning. Isabelle ligger i hamnen i Tallinn.
Katarina Koivistokatarina.koivisto@hbl.fi
27.10.2022 11:12 UPPDATERAD 27.10.2022 15:56
Tallink har just nu sex av sina totalt 15 fartyg uthyrda, bland annat som flyktingförläggningar på olika håll i Europa. Uthyrningen ger rederiet ett välkommet tillskott i kassan, speciellt då det är lågsäsong för resandet, uppger koncernens vd Paavo Nõgene i det pressmeddelande som presenterar delårsresultatet.
 ”Vi är väl medvetna om att uthyrningen orsakat våra passagerare en viss irritation eftersom vi har färre avgångar än förut. Men det här har varit beslut som varit livsviktiga för oss för att vi ska kunna trygga våra inkomster under de här osäkra tiderna”, säger Nõgene i meddelandet.
Han betonar att rederiet också har en positiv fartygsnyhet då nybygget My Star ännu i höst börjar trafikera mellan Helsingfors och Tallinn.
Tallinks resultat närmar sig nu nivån före coronapandemin, uppger koncernens vd. Han säger sig vara mycket nöjd även om resultatet inte riktigt når samma nivå som 2019.
Resulatet för årets tredje kvartal som omfattar den livliga sommarsäsongen var närmare 38 miljoner euro. Det kan jämföras med ett resultat på 5,5 miljoner under samma period i fjol. Omsättningen under kvartalet steg med nästan 50 procent. Biljettintäkter, försäljning ombord och hyresintäkter bidrog till att höja omsättningen.
”Resultatet speglar att passagerarna nu börjar få tillbaka förtroendet för att resa", säger Nõgene.
Han konstaterar i pressmeddelandet att det ändå inte är slut på utmaningar i år. Världsläget är fortfarande osäkert och prishöjningarna fortsätter på alla håll. Tallink fortsätter ändå att jobba för en återhämtning, lovar han.

ANDRA LÄSER