Ny sorts bal på slottet – bara 200 gäster bjuds in, men läget kan förändras

Det blir en nedbantad slottsbal på presidentens slott i år, snarare handlar det om en mottagning, berättade president Sauli Niinistö och hans stab inför en samlad presskår på onsdagen.

President Sauli Niinistö och hans stab berättade om den nedbantade självständighetsbalen under en presskonferens på onsdagen.
17.11.2021 14:15 UPPDATERAD 17.11.2021 21:27
Medieintresset var på topp i presidentslottets pampiga spegelsal, som går i gräddvitt och guld. Spänningen steg medan ett glas vatten och en liten kopp kaffe på podiet väntade på dagens huvudperson, president Sauli Niinistö.
En bal på presidentslottet har inte ordnats sedan 2019. I fjol sändes visserligen ett program på tv, men utan handskakning och stora mängder gäster.
Nu blir det en bal, eller snarare en mottagning, med betydligt färre inbjudna. Just nu bjuds 200 personer in, inklusive deras avecer. Men, betonar presidenten, läget och antalet gäster kan förändras. I värsta fall blir det ingen mottagning. Presidentkansliet väntar på vilka eventuella begränsningar Regionförvaltningsverket presenterar på torsdagen.
– Vi har gjort förberedelser hela hösten och kan i dag konstatera att ändringar fortfarande är möjliga.
Niinistö säger att man tvingats banta ned antalet gäster redan flera gånger i höst.
Temat för i år är sjukvårdspersonalens och frivilligarbetarnas insatser under pandemin.
– Oundvikligen kommer jag att tänka på Winston Churchills uttalande, fritt översatt så här: sällan har så många stått i tacksamhetsskuld åt så få.
De inbjudna kommer främst att vara förstagångsgäster, bland annat hälsovårdspersonal. Med andra ord bjuds inte de som traditionellt brukar vara på balen.
Inbjudningarna har heller inte skickats ut ännu. På grund av den snäva tidtabellen har man gått in för att ändra på klädkoden. Under denna bal är det mörk kostym som gäller.
Så här såg det ut på slottsbalen 2019 när Marko "Mörkö" Anttila, kapten i hockeylandslaget tog en selfie tillsammans med den då 80-åriga schlagerartisten Eino Grön.

Skilt för veteraner

– Festen kommer att ha många bekanta element, men omfattningen är mindre, säger en representant på presidentkansliet.
Festen inleds senare än vanligt, kl. 18.15 och avslutas kl. 22.00. Tjugo veteraner och lottor bjuds in, men det är en skild tillställning. Räknar man med deras avecer, biträden och övriga personer är antalet som bjuds in 50 personer.
Presidentkansliets personal berättar att personalen under balen i huvudsak kommer att bära munskydd. I Presidentslottet finns också luftrenare.
Gästerna kommer inte att behöva visa upp ett covidintyg, eftersom lagstiftningen inte tillåter det. Man önskar ändå att gästerna är dubbelvaccinerade eller kan visa upp ett negativt coronatest.
– Vi kommer troligtvis inte att använda samtliga av de vanliga lokalerna. Vanligtvis brukar vi ha 1 700-1 800 gäster. Vi försöker erbjuda tillräckliga utrymmen så att människor inte klumpas ihop för mycket och att de har möjlighet att söka sig avsides om de så önskar. Normala salar, som spegelsalen, kommer nog att synas, säger representanten.

Miljövänligt

Det är fortfarande oklart om det kommer att dansas på slottet. Presidentkansliet informerar om dessa arrangemang senare. Däremot serveras mat. Exakt vad som står på menyn avslöjas ännu inte, men det kommer att mumsas på inhemska och miljövänliga råvaror.
På den här ställningen brukar fotograferna stå och fotografera gästerna när de skakar hand med presidentparet.

ANDRA LÄSER