Person dog i samband med väktaruppdrag i köpcentrum i Esbo

En person dog på lördagen i ett köpcentrum i Esbo. Enligt anmälan som polisen fått av köpcentrets väktare dog personen i samband med att väktare tog fast personen.

Bildsättningsbild. Händelsen inträffade i Iso Omena i Esbo.
Anna Björkqvistanna.bjorkqvist@hbl.fi
07.01.2023 20:40 UPPDATERAD 08.01.2023 15:03
Polisen i västra Nyland fick vid 17-tiden på lördagen larm om ett uppdrag i köpcentret Iso Omena i Esbo. En person hade blivit livlös i samband med att väktare tagit fast hen. Trots upplivningsförsök gick personens liv inte att rädda. 
Polisen utreder händelseförloppet och eventuella brottsmisstankar. 
Polisen ger inte vidare information om dödsfallet i det här skedet. 

Ögonvittne: Väktarna tryckte ner kvinnan

Enligt flera finska medier, som talat med ett och samma ögonvittne, ska den avlidna vara en kvinna. Ögonvittnet beskriver i ett inlägg på Facebook och Twitter hur väktarna bett kvinnan avlägsna sig, vilket hon vägrat. Situationen eskalerade snabbt och kvinnan fälldes till golvet. Väktare lär enligt ögonvittnet ha hållit fast kvinnans händer och tryckt ner hennes rygg. 
Ögonvittnet skriver att flera väktare höll kvinnan nere. Ett ögonvittne som kontaktat HBL uppger också att flera väktare höll personen nere. 
Polisen har inte kommenterat ögonvittnesskildringarna, men bekräftar för Ilta-Sanomat att 4–5 väktare var på plats. Ögonvittnet har uppgett för finska medier att hon tror att kvinnan drabbades av ett sjukdomsanfall när väktarna tryckte ner henne. Vittnet beskriver den avlidna kvinnan som lugn.
Enligt Ilta-Sanomat jobbar väktarna för Securitas, något som bolagets vd bekräftar för tidningen.
Väktarbranschen har satts under lupp de senaste veckorna efter att det framkommit att ordningsvakter misstänkts ha använt övervåld. Flera ordningsvakter som jobbat vid tågstationer har häktats.
Var du på plats? Vet du mer? 
Artikeln har uppdaterats 7.1 klockan 22.02.

ANDRA LÄSER