Havis Amanda förs bort till våren för grundlig restaurering

Havis Amanda har under våren fått stå ut med en del vinstfirare efter Finlands framgångar i ishockey. Statyn ska genomgå en teknisk granskning och sedan ska statyn skickas på restaurering för sina skador.

Mösspåläggningen på Havis Amanda är en stark valborgstradition i Helsingfors. Nästa vår kan det hända att statyn inte är på plats under valborgsfirandet.
Nathalie Koskinennathalie.koskinen@hbl.fi
29.07.2022 18:21 UPPDATERAD 01.08.2022 10:14
– Helsingfors konstmuseums konservator har undersökt statyn under våren och sommaren och det har hittats flera skador, säger kulturchef vid Helsingfors stad Reetta Heiskanen
Det finns både repor på själva statyn och sprickor i plattformen sjöjungfrun står på. För att veta hur den exakt ska repareras och hur länge det kommer ta så krävs det en teknisk undersökning.
– Under vintern ska den tekniskt granskas och restaureringen planeras, säger Heiskanen. 
En stor del av skadorna kommer från firandet av Finlands hockeyvinster, som lockat tiotusentals människor till Salutorget. Under firandet har många firande sportfans badat i fontänen och klättrat på statyn. 
Till våren kommer statyn att flyttas till Helsingfors konstmuseums konserveringscenter. Exakt hur länge hon kommer hållas borta från Salutorget är inte fastställt ännu. Hur mycket hela proceduren kommer kosta vet man inte i nuläget. 
– Kostnaderna kommer räknas ut under planeringen på vintern, säger Heiskanen. 
MTV Uutiset var först med nyheten. 

ANDRA LÄSER