På besök i Karl Herman Renlunds Helsingfors på sent 1800-tal

När den fattige fiskarsonen Karl Herman Renlund får plats som lärling i Herlins järnvaruhandel anar han föga att det är startskottet på hans lysande karriär som handelsman i Helsingfors. Elever i årskurs 8 har haft möjlighet att åka på tidsresa till slutet av 1800-talet och få se hur huvudstaden industrialiseras.

Mor Brita Maria Renlund i Karleby är tvungen att skicka den 14-årige sonen Karl Herman som lärling till Helsingfors. Det visar sig vara ett lyckat drag, Hermans framtida förmögenhet kommer senare att landa i en stiftelse som bär moderns namn.
Petra Miettinen
08.09.2018 10:01 UPPDATERAD 12.09.2018 11:30

Tidsresa till slutet av 1800-talet

Den historiska vandringen I Karl Herman Renlunds fotspår produceras av Föreningen för Drama och Teater DOT i samarbete med Luckan.
I huvudrollerna ses bland annat Minna Valkama som Brita Maria Renlund, Matteus Blad som Herman Renlund som ung, Jan Korander som den äldre Karl Herman Renlund och Elias Edström som Karl Fazer. Karolina Sveiby står för manus och regi.
Tidsresan riktar sig till skolklasser i högstadiet och den ordnades bara under den gångna veckan.
Karl Herman Renlund levde 1850–1908. Han var förutom en framgångsrik handelsman också politiker och representerade borgarna i Finlands lantdag. K.H. Renlunds järnhandel verkade i hörnet av Mikaelsgatan och Alexandersgatan i 50 år.
Största delen av Renlunds tillgångar donerades till stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, som stöder barndagvård, eftermiddagsverksamhet för skol­elever, sommarrekreation för barn samt delar ut stipendier och understöd åt gymnasier.
Hur såg Helsingfors ut år 1900? Om man står vid Senatstorget, blickar ut över byggnaderna och tänker bort både bilar och fotograferande turister så ser man nästan samma vy som i dag. Domkyrkan blev klar 1852 och de övriga husen i kvarteret härstammar från ungefär samma tid. Det var då Helsingfors centrum byggdes och de som sålde byggnadsmaterial kunde snabbt bli förmögna handelsmän.
En av dem som blev en förmögen man tack vare byggboomen var Karl Herman Renlund, en affärsman som arbetade upp sig från lärling i lagret, blev delägare och lät bygga ett av husen längs Alexandersgatan. Renlund är inte speciellt känd som en av de stora herrarna i stan, men nu har elever i årskurs 8 möjlighet att lära sig mer om honom genom att delta i en tidsresa som för dem hundra år tillbaka i tiden, till samma salonger där också de unga herrarna Jean Sibelius och Karl Fazer rörde sig.
Med på dagens tidsresa finns klass 8A från Botby skola. De har under lärare Erika Lindbloms ledning fått ta del av förhandsmaterialet och läst om Renlunds bakgrund.
– I årskurs 7 läste vi om den ryska tiden i Finlands historia och närmar oss nu självständighetstiden. Renlund kommer från fattiga förhållanden men blir en rik man, så eleverna får en inblick i de olika samhällsklasserna, vilket är bra med tanke på att vi senare ska behandla inbördeskriget, säger Lindblom.

Skådespel mitt i staden

Renlunds historia börjar uppe i Gamla Karleby i Österbotten, där den 14-årige pojken måste avbryta sina studier vid läroverket för att flytta till Helsingfors och ta plats som lärling vid en järnhandel. Modern Brita Maria har inte längre råd att försörja pojken, vars fiskarfar har blivit blind, så han måste börja tjäna egna pengar. Karl Herman reser något motvilligt i väg, men han är tvungen att lyda sin mor. Pojken är läraktig och flitig, jobbar hårt och det går bra för honom. Han lyckas med tiden spara pengar, överta en järnhandel och köpa upp ett par konkurrenters rörelser.
Framför elevernas ögon utspelar sig ett skådespel med stadens hus som kulisser. Deltagarna får spela kula med unge Herman och senare blir de i sin tur anställda som lärlingar, när Renlund redan är en etablerad affärsman.
– Välkomna till järnhandelns förunderliga värld! Här säljer vi allt från spik och tegelsten till manglar och kylskåp. Ni får börja nere i lagret, precis som jag själv gjorde. Tiderna är dåliga, men jag erbjuder ett varmt mål mat om dagen och mjukt sänghalm att sova i. Hårt arbete ger framgång, hälsar Renlund eleverna när de träffas uppe på hans kontor i det Kiseleffska huset på 1880-talet.
Vi får också följa med ut i storstadens nöjen. Renlund har ett stambord på hotell Kämp där han ofta bjuder vänner och affärsbekanta på middagar, men han trivs också på Kapellet i Esplanadparken. Renlund lever som en herre och hans bokhållare är orolig för att han slösar för mycket pengar.
Helsingforssocieteten samlades ofta i restaurang Kapellet i Esplanadparken för att umgås, dricka gott och göra affärer. Unge Karl Fazer (till höger) var god vän med den redan etablerade affärsmannen Karl Herman Renlund. Fazer lyckades med hjälp av smakprov på choklad förhandla fram ett lån för att starta ett konditori.

Chokladimperiets början

En dag år 1891 dricker Renlund som vanligt konjak på Kapellet i sällskap med den 25-årige Karl Fazer, som nyligen har avslutat sina konditorstudier i Schweiz. I bakgrunden sitter Jean Sibelius vid pianot och spelar musik.
– Jag har funderat på att starta egen konditorverksamhet i stan, men jag saknar kapital och far vill inte hjälpa mig. Är det möjligt att herr Renlund kunde ge mig ett lån på, säg 150 000 mark? Här, smaka på en bit choklad!
Renlund blir bestört över den stora summan pengar, men medan chokladpralinen smälter i munnen kommer han på andra tankar och beslutar sig för att hjälpa den unge mannen att komma i gång med sitt konditori. För vem kan väl säga nej till något så gott som choklad?
Karl Herman Renlund är en man med stort hjärta, hans affärer går lysande och han är villig att hjälpa många andra blivande storföretagare att starta eget. Renlund går i borgen för inte mindre än 157 Helsingforsföretag. Många av dem växer med tiden till framgångsrika företag inom olika branscher och där finns namn som är verksamma än i dag som K-rauta, Stockmann och Herlin.

Stipendier till skolgång

Eleverna från Botby skola låter sig svepas med till det förgångna, de lyssnar med vaken blick och försöker sätta sig in i hur annorlunda livet måste ha varit vid förra sekelskiftet.
– Under en tidsresa får man en mycket bättre bild av Helsingfors förr än under en vanlig historielektion i klassrummet. Det var spännande att höra hur det gick till när Karl Fazer grundade sitt företag, säger Mika Forsblom.
– Alla klädde sig mycket annorlunda då, man ser på kläderna att Renlund och Fazer var rika, tycker Alexander Dammert.
Grattis på 50-årsdagen! Eleverna från Botby skolas åttonde klass blir bjudna på födelsedagsfest i Societetshuset som en avslutning på tidsresan. Noemi Mélen byter några ord med Karl Herman Renlund, medan Alexander Dammert och Mika Forsblom virvlar in i festsalen.
Eleverna uppskattade att det i skådespelet fanns med historiska personer som de känner igen, som Sibelius, men huvudpersonen Renlund var också för dem en doldis före tidsresan. Deras nästa uppgift blir att skriva en uppsats om Helsingfors förr och nu, om vad som förändrats och vad som står kvar.
– Trots att Renlund kom från en fattig familj så ville han bli framgångsrik. Han var flitig, jobbade hårt och han var generös mot sina vänner. Och han blev rik, sammanfattar Noemi Melén förmiddagens upplevelser.
Karl Herman Renlund dog bara 58 år gammal, ogift och utan arvingar. Utbildning stod nära hans hjärta, så hans önskan var att uppmuntra fattiga barn till skolgång genom att dela ut stipendier. Hans förmögenhet uppgick till flera miljoner mark, en summa som placerades i en stiftelse, som kom att bära namnet efter hans mor, Brita Maria Renlund …

ANDRA LÄSER