Egypten får tillbaka plundrad sarkofag

En träkista som tidigare ställts ut på Houston Museum of Natural Science i USA bekräftades vara plundrad. Nu har sarkofagen fått åka hem till Egypten, rapporterar The Guardian.

Mostafa Waziri, som är topptjänsteman vid Högsta rådet för antikviteter i Egypten, undersöker sarkofagen vid överlämningsceremonin i Kairo den 2 januari 2023.
04.01.2023 06:46 UPPDATERAD 04.01.2023 16:58
Sarkofagen lämnades tillbaka vid en ceremoni i Kairo i måndags. Detta sker tre veckor efter att amerikanska myndigheter bekräftat att sarkofagen varit föremål för plundring.
Kistan tros ha sålts av ett välorganiserat nätverk som plundrat flera antikviteter från regionen, uppger Manhattans distriktsåklagare Alvin Bragg.
Egyptiska staten har länge försökt få tillbaka de antikviteter som stulits från dem. Träkistan är ett av de tusentals föremål som landet begärt och sedan lyckats få tag på.
Träkistan är från Sentiden i forna Egypten, vilket är en period som ägde rum mellan 664 före Kristus och 332 före Kristus, säger Mostafa Waziri som är topptjänsteman vid Högsta rådet för antikviteter i Egypten. Sarkofagen är nästan tre meter lång och tros ha tillhört en gammal präst vid namn Ankhenmaat.

    ANDRA LÄSER