Eevi Bengs är tillbaka starkare än någonsin efter ett år av utmaningar

Eevi Bengs. Bild: Jenny Blomqvist / SPT

Femkamparen Eevi Bengs kammade hem Tre Smeders idrottsstipendium och var en tre nominerade till Bragdmedaljen 2017.

– Det känns jättefint att de har lagt märkte till en så liten gren. Den är liten i Finland, men inte internationellt, säger Eevi Bengs.

Bengs representerar Helsingin Nykyaikaiset 5-ottelijat och tävlar i modern femkamp. 27-åringen har hunnit vinna fyra FM-guld och fem nordiska mästerskap. Bengs är också framgångsrik inom löpskytte, som ingår i modern femkamp. I år vann hon VM-guld i löpskytte och VM-silver i sprintstafett tillsammans med Tiitus Ämmälä.

Löpskytte är den avslutande grenen i modern femkamp. Deltagarna löper 3200 meter och stannar fyra gånger för att skjuta med laserpistol. De andra delmomenten i modern femkamp är simning, fäktning och hinderritt.

– För att bli bra på femkamp måste man kunna anpassa sig, kunna fokusera och gilla att träna mycket. Jag kombinerar ofta simning med exempelvis pilates på morgonen och tränar skytte och ridning på kvällen.

Ålder: 27

Hemort: Sibbo

Idrottsgren: modern femkamp, laser run.

Främsta meriter: VM-guld i laser run 2017, VM-stafettsilver i laser run 2017, VM-silver i laser run 2015, fem gånger nordisk mästare i modern femkamp.

Trillingsystrarna Dagny Bengs och Fanny Bengs-Pentikäinen har också tävlingsidrottat på hög nivå, Dagny i modern femkamp och Fanny i paralympisk ridsport.

Bengs har hållit på med modern femkamp sedan 2009. Hennes starkaste gren är löpskytte, men hon har också ryttarbakgrund. Simningen är den gren som hon har fått kämpa mest med.

– Ju snabbare jag springer, desto bättre går det. Jag blev så glad när de valde att kombinera grenarna, säger Bengs som anser att löpandet minskar på stressen inför att träffa rätt.

Modern femkamp är en mångsidig gren, men eftersom träningsmängden oftast är hög har den sina skaderisker. Bengs har haft sin beskärda del av skador och andra sjukdomstillstånd under året som gått. I början av året drabbades hon av en allvarlig lunginflammation som gjorde henne andfådd av minsta rörelse.

När hon äntligen fick börja träna var det bara en timme per dag utan att bli andfådd som gällde. I vanliga fall tränar hon 20 till 30 timmar per vecka. Bengs lider också av astma, vilket inte underlättade besvären. Inför VM i löpskytte försträckte hon vadmuskeln, men lyckades ändå kamma hem guldet. Bengs är alltså nöjd med sin återhämtning och ser fram emot årets tävlingssäsong.

– Min senaste tävling gick mycket bra. Jag var snabbast, men diskades eftersom jag inte sprang över mållinjen och slutade som 33:a. Målet låg på andra sidan staketet, säger Bengs med ett skratt.

Hennes största satsningar för i år är EM i juli och VM i september. Dessutom hoppas hon på att kvala in till världscupen i juni.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning