Eetu Isometsä: Golfkarriär enda alternativet

Att förbättra. Puttarna hör till de moment Eetu Isometsä tycker han behöver jobba mera med, medan de långa slagen i regel sitter som de ska. Bild: Cata Portin

Skidor var så klart en möjlighet. Och innebandy en annan. Men valet föll på golf och nu satsar Eetu Isometsä allt på att slå igenom som proffs.

Natten innan intervjun med HBL kom Eetu Isometsä hem från en tävlingsresa i Lettland kring fyrasnåret på morgonen. I dag ska egentligen veckans enda vilodag infalla, men 20-åringen funderar ändå på att kanske slå lite bollar.

– Ibland har jag svårt att låta bli att spela, fast man vet att också paus från golfen behövs, säger Isometsä, som då han varvar ner och tänker på annat än golfen antingen fiskar i hemmavattnen i Nummela, joggar eller ägnar sig åt någon annan fysisk aktivitet.

Som han själv beskriver det kommer han från en familj som gillar att idrotta. Pappa heter Jari Isometsä och är mer än bekant för den som är det minsta intresserad av skidåkning. Själv har Eetu Isometsä spelat innebandy på hög nivå och tagit FM-brons med Esport Oilers innan han valde att satsa allt på golfen. Också lillayster Aada är en lovande innebandyspelare.

– Jag började spela golf som femåring och fick redan då egna klubbor. Som 12-åring deltog jag i min första tävling och från och med det var jag fast. Att jag märkte att jag är rätt bra på det gjorde viljan att satsa ännu större, berättar Isometsä.

Med tanke på pappa Jaris karriär skulle en bana som skidåkare inte vara helt långsökt, men det har egentligen aldrig varit aktuellt på allvar.

– Som riktigt liten tävlade jag också på skidor, men sedan jag började golfa mer seriöst föll skidåkningen bort helt och hållet. Pappa sade också att det är en gren det inte lönar sig att satsa på om man inte känner en stor inre glöd.

Men glöden finns definitivt där då det handlar om golf. Eetu Isometsä har egentligen alltid tänkt att det är golfare han ska bli som stor, och den riktigt proffsiga satsningen med ett helhetsupplägg som omfattar bland annat golftränare och mental coach sattes i rullning då han var femton.

I sommar tog han sitt första FM-guld, och i tävlingen i Lettland som han nyss är hemkommen från, lettiska mästerskapen, blev det en sjätteplats. Han nämner också lag-EM i sommar som en av karriärens höjdpunkter hittills.

Tidsramen Isometsä nu jobbar med är ungefär fem år – då ska han ha tagit en plats på den högsta europeiska proffstouren, European Tour.

– Men det som är bra med golf är att man inte blir för gammal i första taget. Allting handlar om upprepning och upprepning, att ha slagit alla sorters slag massor av gånger. Därför når många toppen rätt sent, säger Isometsä och listar Tiger Woods och Jason Day som sina förebilder.

– Alla spelare i min ålder gillar säkert Woods eftersom han var som störst då vi började spela. Både han och Day har bidragit till att golf blivit en verkligt fysisk gren där du måste vara i toppskick för att klara dig – det gillar jag.

Tycker om Storbritannien

Banan i Vichtis, där vi träffar Isometsä, ligger klart närmast hemmet i Nummela. Om 20-åringen ska välja en bana han gillar särskilt mycket i Finland faller valet på Kytäjägolf i Hyvingetrakten.

– Det är en favorit, kanske för att banan påminner om många banor utomlands, säger Isometsä och berättar att det blir rätt många gemensamma rundor tillsammans med pappa Jari, som också han spelar med ett lågt hcp.

Utomlands då, var spelar du helst?

– Jag gillar banorna och stämningen i Storbritannien. Man känner verkligen av golfens långa traditioner där, säger Isometsä men medger att det går stick i stäv med de väderleksförhållanden han föredrar när han spelar: sol och hetta, gärna vindstilla.

Som sina styrkor listar han de långa slagen, medan närspelet i det här skedet är det som kräver mest träning.

Råd hemifrån

Isometsä blev student i våras, och den här sommaren har därför varit den första under vilken han kunnat ägna sig åt idrott på heltid. I oktober är det dags för nästa störningsmoment: Militärtjänstgöringen.

– Det känns som att den kommer på ganska snabbt. Jag kanske inte är direkt nervös men visst tänker jag en del på hur det ska bli, säger Isometsä, som rycker in tillsammans med fyra andra golfspelare som alla fått löfte om att få ägna sig också åt idrotten också under månaderna som beväringar.

Att livet efter det fortsätter i golfens tecken och inte med studier eller inom ett mera traditionellt yrke är helt naturligt för Eetu Isometsä. Det verkar aldrig ha rått någon tvekan om att han kommer att satsa på en karriär som elitidrottare.

Tror du att den tanken fötts lättare med en pappa som också varit toppidrottare?

– Ja, kanske det. Framför allt har det gett insikten om att vilken gren man än väljer att satsa på så vet jag hur mycket jobb det kräver. Jag har aldrig, vilket kanske är lite dumt, tänkt tanken att det inte skulle lyckas att satsa på golfkarriären.

Får du goda råd hemifrån?

– På mentalsidan får jag en hel del hjälp, till exempel om hur man ska hantera press.

Andrea Borenius

Ålder: 20.

Studier: Tog studenten i våras, satsar nu helhjärtat på en karriär som golfspelare.

Klubb: Vihti Golf.

Familj: Mamma, pappa, lillasyster.

Styrkor som golfspelare: Långa slag, god fysik.

Behöver jobba på: Närspelet.

Planer i höst: Rycker in i armén i oktober.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning