Eero Heinäluoma vill bli kommissionär – varnar för populisterna i EU-valet

Eero Heinäluoma vill bli Finlands EU-kommissionär, men även om posten tillfaller SDP väntas han få konkurrens från partiets starka kvinnor. Bild: Martti Kainulainen

Eero Heinäluoma hoppas på att bli Finlands följande EU-kommissionär. Han menar att posten är vikt för SDP, och utgår från att de övriga partierna respekterar det.

Socialdemokraterna blev största parti i riksdagsvalet och i kraft av det anser den tidigare partiordföranden, ministern och riksdagens talman Eero Heinäluoma att posten som Finlands kommissionär i EU är vikt för SDP.

– Det är bra med politiska spelregler. Vi har en stark kultur av att välja kommissionär från det största partiet, sade han på måndagen.

Heinäluoma hade kallat till presskonferens för att lämna sitt personliga besked.

– Beträffande utnämningsprocessen är det många som sagt att de som är intresserade ska säga det tydligt. Det är det jag bestämt mig för att göra. Jag säger tydligt och klart att jag är beredd att ta emot uppdraget som Finlands kommissionär om det finns en vilja att utnämna mig.

Även om alla medlemsländer har en plats i kommissionen är kommissionärens uppgift inte att dra hemåt utan att driva hela EU:s intressen.

– Kommissionärsposten är ändå en möjlighet att påverka det europeiska samarbetet på ett sätt som också beaktar Finlands intressen, säger Heinäluoma.

Det blir av allt att döma SDP-ordföranden Antti Rinne som får avgöra vem som blir kommissionär. Det är känt att också Jutta Urpilainen, tidigare partiordförande och minister, är intresserad, liksom EU-parlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri.

Eero Heinäluoma säger att han hoppas att alla EU-länder föreslår både en man och en kvinna till kommissionärsposten före utnämningen. En jämnare könsbalans skulle bredda kommissionens kompetens och främja jämställdheten, menar han.

SDP kom visserligen etta i riksdagsvalet, men inför EU-valet på söndag är det i högsta grad öppet. I många EU-länder inklusive Finland räknar man med att populisterna går framåt.

– För Finland handlar det om att vi antingen fortsätter vårt konstruktiva EU-samarbete eller väljer populisternas väg. Det är bra att populismen har prövats i EU, så vi har kunnat se vart den leder, säger Heinäluoma.

– Före brexit lovade populisterna guld och gröna skogar, men i dag flyr banker och företag Storbritannien på grund av brexit som kör ner ekonomin. I Italien ska regeringen infria både vänster- och högerpopulisternas vallöften, och det kan inte sluta bra. Och i Österrike har en populistledare åkt fast för beredskap att ta mutor av en rysk oligark.

I helgen deltog riksdagsledamoten Laura Huhtasaari (Sannf) i ett möte för högerpopulistiska europeiska partier, vissa med rätt extrema skiftningar.

– Sannfinländarna borde kolla upp i vilka kretsar de rört sig, säger Heinäluoma.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning