Dystert rekord i Sverige: Redan 48 personer har skjutits ihjäl i år

Hittills i år har 48 personer skjutits ihjäl i Sverige. Den tidigare dystra toppnoteringen från 2020 har därmed spräckts – trots att det bara är september. Med stor sannolikhet kommer antalet dödsskjutningar nå långt högre innan årets slut.

En ros har lagts på golvet på köpcentrumet Emporia i Malmö, där en man dödades i en skottlossning den 19 augusti. Han blev 2022 års 45:e dödsoffer i en skjutning i Sverige. 
23.09.2022 08:11
På torsdagskvällen sköts en man ihjäl i Kristianstad i Skåne. Det betyder att 48 personer hittills har dödats i en skottlossning i år i Sverige. En ny dyster toppnivå vad gäller dödsskjutningar har därmed nåtts.
Det högsta antalet tidigare var från 2020 då totalt 47 personer dödades, året därefter var antalet dödade 45, enligt polisens statistik.
De flesta skjutningar har skett i Stockholmsregionen, vilket har stor inverkan på polisens resurser.
– Historiskt sett så har det ju skett en ökning och en stor del av de skjutningar som sker är ju i Stockholmsregionen. Rent operativt får vi ägna oss betydligt mer åt det här och det tar givetvis resurser från annat, säger Jari Kalliorinne, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.
Även när det gäller antalet skottlossningar överlag syns än så länge en ökande trend under 2022. 
Den första september i år var de uppe på 273 stycken, att jämföra med 344 under hela 2021 och 379 under hela 2020. Om skjutningarna skulle fortsätta i samma takt resten av 2022 som hittills, ser de ut att hamna över tidigare års totalsiffror.
Antalet skadade i år var fram till samma datum 74 personer, vilket kan jämföras med runt 120 per år de senaste åren.
Polisens tekniker på plats i Haninge söder om Stockholm där en man i 25-årsåldern sköts till döds den 25 augusti i år. Han blev dödsoffer nummer 47.

I kriminell miljö

En rapport som Brottsförebyggande rådet presenterade förra våren visade att Sverige var det enda bland 22 jämförda länder i Europa med en ökande trend av dödliga skjutningar.
Tillfälliga uppgångar märks under några år i ett fåtal länder, men inte i något annat fall rör det sig om en så tydlig ökning som den som flera år i rad skett i Sverige, enligt rapporten.
Den svenska uppgången gällande dödligt våld med skjutvapen började redan i mitten av 2000-talet, men ökningen tog ny fart 2013 och har sedan dess fortsatt.
Åtta av tio dödsskjutningar i Sverige äger rum i kriminell miljö, visade studien. Det är i princip enbart inom åldersgruppen 20–29-åringar som den svenska ökningen ägt rum.
Läs också: 

ANDRA LÄSER